Иран постигна впечатляваща победа с 3:1 гейма (25:16, 23:25, 25:21, 25:22) срещу Италия в първия мач и на двата отбора на Световното първенство по волейбол в Полша.

Иранците, които в Световната лига постигнаха няколко победи над Италия и Бразилия и стигна до полуфиналите на турнира, явно имат намерение да продължат с впечатляващата си игра и на Мондиала, а това бе демонстрирано категорично пред почти 7 хиляди зрители в Краков.

Всъщност двубоят бе шести между двата тима през този сезон като с този успех Иран изравни статистиката на 3:3 победи.

Най-резултатен в двубоя с 20 точки бе Иван Зайцев, но и той не бе достатъчен за справяне с отличната блокада на Иран, начело с непробиваемия Сейед Мусави, отчел се с 8 точки на блок и общо 16. Толкова реализира и водещият реализатор на тима Амир Гафур.

Гафур изведе тима си до успеха в първия гейм след бурно начало и аванс от 10:5, който в последствие се увеличи още, за да стигне до 25:16 в края на частта.

Във втория гейм „скуадра адзура“ заигра по-добре в защита, а няколко добри изяви на Емануеле Бирарели доведоха до по-сериозен аванс при 18:14. Зайцев и Иржи Ковар задържава аванса до 23:20, а грешка от сервис на Иран и блок на Симоне Бути доведоха до изравняване след 25:23.

В третия гейм Италия имаше контрол до 19:17, но Иран изравни за 19:19, след което Мусави с три точки от блок на практика сам доведе нещата до успешен край в гейма за 25:21.

Солидната игра на блок бе ключова и в четвъртия сет, в който геройските изяви на Мусави доведоха до възстановяване след ранния пасив за азиатците и аванс от 16:13 при второ техническо прекъсване.

Италианците се поддадоха на напрежението, изгубиха още няколко лесни топки, след което Адел Голами сложи край на мача при 25:22.

Следващите мачовете на двата тима са на 2 септември, когато Иран играе със САЩ, а Италия с Франция.