Хиляди русенци се докоснаха до купата за шампиона в предстоящото през септември в България и Италия Световно първенство по волейбол за мъже. Трофеят бе изложен в града като част от програмата на традиционния русенски карнавал. Тази година той бе посветен именно на волейболния Мондиал 2018 и се проведе под надслов „Влез в отбора“, съобщава официалният сайт на родната федерация по волейбол.

Русе е единият от градовете-домакини у нас за световното първенство, като приема група В от надпреварата. От 12 до 18 септември в „Арена Русе“ феновете ще могат да наблюдават страхотни битки, като сили ще премерят олимпийския шампион Бразилия, станалият европейски шампион именно в България звезден тим на Франция, бронзовият медалист от последната Световна лига - Канада, Холандия, Китай и Египет.

Шествие, водено от бившият национал и настоящ вицепрезидент на БФВолейбол Любо Ганев съпътства пренасянето на световната купа от сцената пред Държавната опера до сцената пред Градския съд. Там кметът на Община Русе Пламен Стоилов посрещна трите лъча, тръгващи от различни точки на града, и официално откри събитието. Любо Ганев беше обявен за Цар на Карнавала и му бе връчен ключът на Русе, с който по традиция се „отключва“ карнавалният дух на града.

Деца от русенските детски градини, облечени във волейболните екипи на шестте държави екипи, които ще мерят сили в „Арена Русе“, представиха пред широката публика волейболните нации, на чиито изяви ще могат да се наслаждават русенци през септември.

Децата, представляващи Бразилия, Франция, Канада, Холандия, Китай и Египет, бяха сред първите направили отборни снимки с купата.

Волейболистите на България са в група D от първата фаза и ще играят от 9 до 18 септември във Варна. Съперници са им Полша, Куба, Пуерто Рико, Иран и Финландия.

Билети за Световното първенство по волейбол могат да бъдат закупени от мрежата на Eventim, която включва бензиностанции ОМВ, Технополис, Office 1 Superstore, книжарници Orange, Български пощи, билетен център НДК, билетна каса при Двореца на културата и спорта, гр. Варна и на билетна каса при „Арена Армеец“, гр. София, на www.eventim.bg, както и от официалната страница на първенството: italy-bulgaria2018.fivb.com.