Волейболният национален отбор на Франция завърши първия етап от Световното първенство за мъже с победа, като надигра Белгия с 3:2 гейма – 25:14, 21:25, 25:21, 10:15 – в група D. Така на практика „петлите“ сложиха край на надеждите на белгийците за място в следващата фаза, тъй като те остават предпоследни в групата с 5 пункта.

Кевин Тили беше най-резултатен за победителите с 18 точки, докато Антонин Рузие и Ервен Нгапет добавиха по 15 пункта.

Най-резултатен в срещата беше нападателят на „червените дяволи“ Брам ван ден Дрийс с 23 точки.победата не дойде никак леко. Французите играха на приливи и отливи, което позволи на Белгия да се задържи до последно в мача. Четвъртият гейм приключи в полза на „червените дяволи“ след докосване на мрежата от френски играч, а тайбрекът вървеше равностойно до 6:6. „Петлите“ дръпнаха с 9:7 след двойна блокада срещу Рузие. Николас льо Гоф увеличи преднината на 11:8 със забивка през центъра, която обезвери съперника и разликата се запази до края.

Радостта на Австралия

източник: fivb.org

В друг от ранните мачове, този път от група А, Австралия също се нуждаеше от 5 гейма, за да надвие Венецуела – 25:20, 23:25, 21:25, 25:16, 15:9. Двубоят бе директен сблъсък за четвъртото място, което дава право на участие в следващата фаза. Двата тима влязоха в мача с идентични показатели, като южноамериканците направиха обрат за 0:1 до 2:1 гейма в своя полза. „Кенгурата“ обаче бяха категорични в четвъртия, печелейки го с 25:16, без да дадат мачбол на съперника, а в тайбрека австралийците рано си осигуриха солиден аванс, който дори увеличиха до края.

Томас Едгар отбеляза 25 точки за победителите, докато за Венецуела с 24 се отчете Кервин Пинеруа.