Днешната програма на волейболното Световно първенство предлага два полуфинала, но безспорно по-интересният от тях противопоставя Бразилия и Франция. На пръв поглед фаворитът е ясен, като световните шампиони в последните три първенства от "селесао" се стягат за четвърта титла. 

"Петлите" обаче далеч не са отписали битката. Националите се заканват пред местните медии, че ще пренапишат волейболната история на страната си. А това ще стане само с победа над момчетата на Бернардо Резенде. 

Това ще е едва вторият полуфинал на французите на Мондиал. Досега те бяха достигали тази фаза единствено през 2002 г., когато отпаднаха в петсетова драма от Русия. Впоследствие взеха битката за бронза срещу Югославия. 

Това е и най-голямото постижение на "петлите" на Световно първенство и за да имат възможност да се представят по-добре, трябва да елиминират Бразилия. Но играчите на "селесао" имат доста повече опит от съперника си на такъв етап. 

Това е осми полуфинал за южноамериканците, които са абсолютни рекордьори по този показател. Никой друг тим няма повече от пет появявания на предпоследната фаза на надпревари от такъв калибър. 

Досега бразилците имат четири победи и три загуби на полуфинал. Печелили са през 1982, 2002, 2006 и 2010 г., а са губили през 1986, 1990 и 1998 г. В три от случаите, в които са печелили полуфинала, впоследствие са триумфирали и с титлата. Това са последните три кампании на "селесао" на волейболните Мондиали. 

Ще има ли изненада в тази битка или тя е с предварително ясен победител, предстои да разберем днес от 17:40 часа. Двубоят ще бъде излъчван директно в ефира на Диема, както и на Gong.bg.