„България има ново лице и волейболистите ни играят с глава. Това е едно от нещата, на които ги научи Пранди”, коментира за Гонг легендата Димитър Златанов.

В 15:00 часа в зала „Абди Ипекчи Арена” националите ни срещат Италия във втори мач от Европейското първенство. След важната победа с 3:2 гейма вчера над финалиста от Световната лига Сърбия, Силвано Пранди няма да прави промени в налаганата от него стартова шестица. Следобед срещу адзурите в Истанбул ще излязат Андрей Жеков, Христо Цветанов, Виктор Йосифов, Матей Казийски, Тодор Алексиев, Владимир Николов и либеро Теодор Салпаров. Доста нови имена обаче се очакват да попаднат в състава на Андреа Анастази. Световни букмейкъри дават известно предимство за нашите срещу домакините на Световното първенство догодина.

Димитър Златанов прогнозира успех за България срещу Италия, за която играеше синът му Христо. „Виждам нашият отбор по съвсем друг начин да стои на полето. Виждам променен състав в начина на мислене. Националите ни играят с глава! Разбрали са Силвано Пранди за това. На очи се набива, че от трудни ситуации излизат с успех на базата на тази волейболна мисъл”, коментира легендата ни.



Ето още от впечатленията и очакванията на Златанов:


„Новата българска сила е блокадата. Това е другото нещо, което Пранди направи – съобразно изпълненият начален удар и начина на посрещане на противника, има задължително построяване на тройна блокада. Резултатът се вижда! И вчера видяхме, че има моменти, в които нашите момчета си бяха там, където е топката, т.е. правилно са преценили ситуацията и са заели мястото си. Тава е черната работа, която Силвано свърши – научи волейболистите ни правилно и икономично да играят съвременен волейбол.

Треньорът на Италия Андреа Анастази търси състав за бъдещите състезания – за Световна лига`2010 и всичко е планирано за Световното първенство догодина и Олимпиадата в Лондон.

Италия винаги си е Италия. Зависи от качеството на състезателите, за да постигне успех. Нова Италия не знам дали може да бъде обаче сравнявана с онази стара Италия на Лукета, Кантагали и т.н., онези си бяха феномени.

Ако нашите играят като вчера, а и по-добре, защото са освободени от първичния адреналин на едно състезание и с повече увереност, ще направят хубава игра и ще победят.

Нека обаче не забравяме, че волейболът е психологическа игра. Едно леко разстройване може да доведе да обрат при иначе изравнени възможности дори като смятаме България за фаворит. Нито един треньор не обича да сочат тима му за фаворит, ласкае го, но не иска. Срещу фаворитите всички се точат и играят.

България играе със самочувствие срещу Италия и днес можем да се поздравим с успех!”