Нели Маринова – Нешич ще бъде втори разпределител на женския ни национален отбор по волейбол. Тя ще бъде със статут на играещ помощник треньор. Съпругата на селекционера Драган Нешич обяви края на състезателната си кариера след приключването на сезона в Италия, но сега се налага Нели да остане на полето, защото Диана Ненова е бременна в седмата седмица. Маринова по спешност си купи маратонки защото вече бе изхвърлила старите си.

„Втора разпределителка ще бъде Нели, която ще ни помага като състезател и помощник треньор. Нямахме възможност за толкова малко време да търсим заместничка на Диана Ненова. Нели вчера ходи до ЦУМ да си купи маратонки, защото си изхвърли старите. Тя не искаше повече да играе, а сега се шегува „Не искат да ми позволят да спра да играя волейбол!”. Тя може много да ни помогне и на тренировки. Надяваме се първо здравословно с Любка и останалите момичета всичко да бъде наред. Не е удобно и приятно един ден преди лагера да се обаждаш на други момичета, които вече си имат платове за следващите месеци и да ги викаш в националния отбор. Говорихме и с Нели, и с президента Данчо Лазаров, намерихме това решение, дали е добро или не, това времето ще покаже. Диана Ненова е част от националния отбор, тя дойде на сбора, пожелаваме й всичко най-добро. Такава вест е много радостна, хубава и не може да се коментира спортно-технически”, коментира пред Гонг нац.треньор Драган Нешич.

Волейболистките ни заминаха по обед за Габрово, където ще бъдат на лагер преди европейската квалификация, която е в Загреб от 30 май до 1 юни с участието на Финландия, Хърватия и Естония.
Цвети Заркова е под въпрос за участие в контролите с Румъния на 23, 24 и 25 май в Габрово и мачовете. Центърът има болки в рамото.

Снощи националките проведоха последна тренировка в София, като в заниманието се включиха Любка Дебърлиева, Нели Маринова - Нешич, Ева Янева, Страшимира Филипова, която е в перфектна форма, Славина Колева, Илиана Петкова - Бебето, Елена Колева, Таня Събкова, Мария Филипова, Деница Карауланова, Полина Стойнева. Очаква се присъединяването на Елица Василева, Радостина Рангелова – Цитигой, Радосвета Тенева, Петя Цекова, волейболистките на Славия и ЦСКА - Емилия Николова, Юлия Аброскина. Габриела Коева, Мария Каракашева и Добриана Рабаджиева.

„Ние винаги сме в добро настроение, само трябва да го използваме, за да постигнем и резултати. Надявам се другата седмица да сме всички. Дано първо здравословно да сме добре и след това всичко да мине по план. Очакваме Радостина Рангелова – Цитигой, която играе срещу Елица Василева, Радосвета Тенева и момичетата от ЦСКА и Славия. Много съм щастлив, защото тази година страшно много от състезателките ни играха и спечелиха шампионатите си или промоции от по-ниска в по-висока серия. Цветелина Заркова не участва в тренировката защото има проблеми с рамото. Тя два месеца бе на инжекции, а аз не искам да си играя с кариерите на момичетата. Другата седмица ще й се направят пълни изследвания. Тя е набор 1986 година и е много важна за националния отбор, ако не тази, то другата година. Тази година, която е олимпийска, е много трудна за всички състезатели. Някои свършиха по-рано, други по-късно. Ева и Страши са в много добро състояние. Филипова е приятната изненада по отношение на формата. Всички момичета са много добре и напълно мотивирани. От тази мотивация трябва да дойдат и резултатите. Много положителни са ми впечатленията от новите момичета – Таня Събкова, Полина Стойнева, Славина Колева и от двете момичета от Славия, от ЦСКА единствено не познавам добре Добриана Рабаджиева, нея я гледах преди три години, когато треньорка й бе Милена Маринова. Събирам повече момичета, ще ги разделим на групи – едната с тези за европейската квалификация и другата от млади момичета, които трябва да тренират и трупат опит”, разказа сръбският специалист, който от следващия сезон заедно със съпругата си Нели, в тандем ще води италианския Монтескиаво Йези.

Първият официален мач от европейската квалификация - Група Е на волейболистките ни е на 30 май в Загреб срещу Финландия, след това срещат домакина Хърватия, а на 1 май спорят с Естония. Вторият квалификационен турнир е в Габрово от 6 до 8 юни.

„Пожелавам си да минем тези квалификации и да не ни се налага да чакаме следващите през септември. Основната ни цел е да бъдем винаги на Европейско. Този отбор работи много добре миналата година, но ни трябваше малко късмет. Дано сега го имаме. Не знаем много за съперниците. От Хърватия познаваме състезателки, но не и организацията им на игра. Те до ден започват подготовка, а е хаос при федерацията им, защото нямат президент и нищо не се знае. Единствено ще можем да разберем състава им, от Финландия нищо няма да можем да получим. Трябва да се обадим да потърсим записи с мачове на Естония. Това ми прави напрежение – не сме подготвени с разузнаването и затова трябва да наблегнем много на нашата игра”, каза Нешич.

Гонг забеляза, че Драган Нешич живее с един час назад. Той не е сверил по българското часово време часовника си, а го е оставил по италианско. „Загубих се книжката за експлоатация на часовника и не мога да се сетя как се сверява. Трябва да се обадя до Сърбия да ми прочетат как става. Не мога да се оправя. Но нека имаме това време, защото така съм по времето в Хърватия и това може да ние на късмет”, с усмивка ни разказа още селекционерът на волейболните националки.