Тази година всички хранителни добавки и препарати, които ще бъдат използвани от волейболните ни национали, ще бъдат изследвани в независими допинг лаборатории. Това обяви пред Гонг лекарят на представителния ни тим д-р Динко Захариев. Специалистът, който в момента работи във ВК Черно море, ще остане на поста си за 15-та година, след като и новият ни национален селекционер Силвано Пранди го одобри.

Д-р Захариев, който е имал помисли да се откаже от тази си работа, предстои да определи хората в екипа му, но той иска да бъдат енергични и мислещи, защото е имал проблеми с такива, които не са били такива през последните години.

Специалистът сподели, че паричната премия от 27500 лв. от ДАМС за Олимпиадата в Пекин са се намерили мястото – за довършване на вилата му.

Ето какво разказа пред Гонг д-р Динко Захариев:

Всички хранителни добавки и препарати тази година ще бъдат изследвани предварително в независима допинг лаборатория. Взех си поука от миналото лято. По въпроса с хранителните добавки се работи упорито. Всеки препарат, който ще бъде даван, ще бъде предварително тестван! Аз ще следя за тези изследвания, ще препоръчвам, кои да бъдат тествани и кои – не. Задължително това ще се прави в независима допинг-лаборатория!

Препарати, които са действали добре, такива, в които съм убеден, че са помогнали за доброто състояние на състезателите, няма да ги сменям. Някои неща ще бъдат коригирани задължително. Но може би основните добавки от миналата година ще останат.

Тази година станаха 15 години да съм в националния отбор. От 1984 година работя с тима. Да бъдеш лекар на волейболистите е голяма отговорност и удоволствие да работиш с тези любимци на много хора. От друга страна има доста неща, които трябва да се предпазват. Нещата са доста сложни. Отвън изглеждат, че са елементарни, но се грижиш за храна, за настаняване, за психически и физически комфорт.

2008 година ми беше най-тежката и неприятна година във волейбола. За съжаление Олимпиадата се оказа състезанието, което донесе толкова много неспокойствие, ядове. Няколко пъти ми е минавало през ума да се откажа от националите, но смятам, че има още какво да дам на отбора. Имам голям опит с тези момчета, които ги имам като синове.

Лично говорих и благодарих на Силвано Пранди. Видяхме се за няколко часа в един ресторант. Той подхвърли няколко идеи, с които трябва да се съобразявам. Бях приятно изненадан, че той знае повече за мен, отколкото аз за него. За първи път ще работя с чуждестранен специалист.

Единственото изискване на Силвано Пранди към мен е да подбера екип, който да бъде на ниво и в помощ на състезателите. Аз искам да работя с енергични хора, които мислят и не взимат сами решения. Имах донякъде проблеми с хора, които не бяха такива през последните години. Нямам право да уволнявам, но със забележки, предупреждения и разговори се опитвах да се справя.

За масажист и за хора в екипа се спрягат няколко имена. Не се знае дали Симеон Миланов ще е масажист на тима. Точните имена трябва да бъдат съгласувани с президента на БФВ Данчо Лазаров и изп. директор Станислав Николов и да бъдат одобрени от УС.

Във ВК Черно море аз помагам и не съм постоянно там, а само през уикендите. Следя тяхното развитие и здравословно състояние. Контролирам хранителните им добавки. Клубното ниво си е клубно, националното – съвсем друго.

Парите от премията ми от ДАМС след Олимпиадата от 27 500 лева се намериха мястото. Имам една вила за довършване, така че не е проблем.