Българският женски национален отбор по волейбол се класира на финала на олимпийската предквалификация в Баку, след като надигра Украйна с 3:1 (25:22, 25:22, 23:25, 25:17) за час и 45 минути. Така възроденият от Марчело Абонданца отбор е само на крачка от място даващо право на участие на заключителния турнир за класиране на Олимпиадата в Лондон. За целта националките трябва да спечелят и финалната среща в събота, която ще е срещу Азербайджан.

В полуфинала българките сами си направиха живота труден, като имаха възможност да затворят мача с чистото 3:0, но в третия гейм при 21:17 за тях допуснаха обрат и загубиха частта.

Новият италиански селекционер показа, че е обединил отбора и е напаснал основния състав, на който ще разчита – Диана Ненова, Ева Янева, Страшимира Филипова, Добриана Рабаджиева, Цветелина Заркова, Елица Василева и либерото Мария Филипова. В течение на мача на полето се появиха Емилия Николова, Габриела Коева, Любка Дебърлиева и Мария Каракашева.

Българките започнаха силно срещата и натрупаха преднина от 2-3 точки, която се запази до първото техническо прекъсване, което дойде при 8:6. Последва отпускане и украинките успяха да обърнат гейма до 11:10, което накара Марчело Абонданца да поиска прекъсване. След него нещата си дойдоха на мястото и с 3 поредни точки при сервис на Диана Ненова се стигна до 13:11 за българките. Второ техническо дойде при при 16:14 за нашите националки. В края на гейма в игра се появи Емилия Николова, която влезе на сервис и след нейните изпълнения България увеличи преднината си на 5 точки за 22:17. Последва ново отпускане на българките и отборът на Украйна навакса изоставането до 23:21 преди Абонданца да поиска прекъсване. След него украинките направиха нова точка, но успешна атака на Елица Василела успокои нещата. Добриана Рабаджиева пък затвори гейма с директна точка от сервис – 25:22.

Вторият гейм започна точка за точка. Украинките успяха да вземат крехка преднина, но преди първото техническо прекъсване българките направиха две успешни блокади и излязоха с точка преднина – 8:7. Със стабилна игра момичетата на Марчело Абонданца стигнаха до добра преднина в средата на гейма, като второто техническо прекъсване дойде при резултат 16:11 за България. Българките стигнаха до преднина от 8 точки – 24:16, но след леко отпускане затворихме гейма при 25:20.

В третия гейм украинките започнаха по-силно и дори поведоха с 6:4 последва обрат и в края на частта При резултат 21:17 тима на Украйна се стегна и обърна до 21:23, което вбеси Марчело Абондаца. Разборът на италианеца стресна нашите, които изравниха – 23:23, но в крайна сметка Украйна си затвори гейма с 23:25.

След този изпуснат гейм българките влязоха стъписани в четвъртия, но все пак успяха да натрупат лека преднина от 2 точки в началото на частта. В последствие преднината се увеличи и при второто техническо прекъсване България водеше с 16:11. След паузата преднината продължи да се увеличава и стигна до 20:13, при което на полето се появи втората разпределителка Любка Дебърлиева и украинките наваксаха две точки, което накара Абонданца да върне отново в игра Диана Ненова. В крайна сметка затворихме четвъртия гейм с 25:17, с което България се класира на финала.

Най-резултатна бе Елица Василева с 16 точки, Добриана Рабаджиева добави още 14, а Ева Янева записа 4 директни точки от сервис.

На трибуните в залата в Баку бе и президентът на БФВ Данчо Лазаров, както и българският президент на футболния Интер Баку Георги Николов, който стискаше палци за националките.