„Не на сметките, а на играта”, мнението в националния ни отбор по волейбол преди последните два мача от груповата фаза на Световната лига. Фенове и журналисти правят сложни сметки и теории на вероятността с много неизвестни, а тимът ни – не. Играчи и щаб мислят за играта и как да вземем максимума от срещите с Русия в четвъртък и петък.

„Ние ще играем, за да победим непобедена досега Русия”, споделиха от щаба ни пред Гонг. Казийски и компания ще тренират утре и в сряда, за да обиграят всички тактики и да са готови за ръстовите и технични руснаци. Владимир Алекно разполага с разнообразни състезатели, в мачовете до сега не е залагал на постоянни титуляри и резерви, а играе с различни имена, с което взе 10 победи от 10 мача. Българското разузнаване на Сборная е готово като статистиците са подготвили всичко необходимо.

Хубавото е, че другите срещи от последния 6-ти уикенд т груповата фаза на Световната лига са на 29 и 30 юни, а ние посрещаме във Варна Русия ден по-късно – на 30 юни и 1 юли от 18 часа в зала Конгресна. Тогава ще има и повече яснота, по-малко неизвестни около класирането и тимовете ,които ще са на финалите в Гданск.

Ние сме втори с 18 точки в група Б, след Русия с 29 точки, а Германия има 9 точки, а Япония са четвърти с 4. За финалите на най-престижния комерсиален турнир се класират първите два тима от всяко от четирите групи. Но ако домакините от Полша паднат от 2-ро на 3-то място в поток А, тогава вторият тим с най-лоши показатели ще отпадне. Поляците (18 точки) приемат Бразилия (24 точки), а САЩ (18 точки) среща Пуерто Рико (0 точки). В теориите на вероятностите е това, че селесао може да не е на 100% срещу Полша, за да не допусне американците на финалите. Ние сме зависими от Сърбия, която също има 18 точки като нас, но малко по-добри коефициенти при точките и геймовете. Съседите приемат лидера в група Ц Аржентина, като надеждите са гостите да вземат два успеха с по 3:0 или 3:1 гейма, с което сърбите да останат с 18 точки и да развалят показателите си. Но в същото време, ако Полша падне на 3-то място, ние трябва да вземем поне 1 точка от двубоите с Русия, за да може след години отсъствие да продължим, а не да се разминем с финалите на Световната лига.