Петима волейболисти от националния отбор на Куба бяха осъдени, след като изнасилиха финландка по време на турнир от Световната лига в Тампере.

Четирима от състезателите, включително капитана Роландо Сепеда, получиха присъди от по 5 години, докато петият волейболист ще лежи в затвора 3 години и половина.

Играчите бяха задържани в северния финландски град на 2 юли, след като жена заяви, че е била изнасилена в хотел.

Първоначално бяха задържани осем членове на кубинската делегация, но двама бяха освободени бързо докато още един беше оправдан и освободен в края на август.

Отборът на Куба бе в Тампере за един от турнирите от Световната лига преди Олимпиадата в Рио. Изнасилването се е случило в хотела, в който отборът е бил отседнал.

Волейболистите категорично отхвърлиха обвиненията, твърдейки, че жената е правила секс с тях по желание.

Четиримата с присъди от по 5 години са капитанът Сепеда (27 години), Алфонсо Гавилан (21г.), Рикардо Мансано (19г.) и Османи Уриарте (21г.). Три години и половина ще излежава Луис Сиера (21г.). Волейболистите трябва да платят и 24 хиляди евро компенсация на жертвата.

След като стана ясно за случилото се, треньорите на отбора бяха уволнени, а тимовете на Куба за мъже и жени бяха отстранени от Световната лига.

Въпреки липсата на толкова основни волейболисти, кубинците все пак участваха на Олимпиадата в Рио, където загубиха и петте си мача.