Женският ни национален отбор по волейбол записа първа победа за сезона, само четири дни след сбора си. Момичетата на Драган Нешич се наложиха в контрола с 3:1 гейма над колежките си от Доминиканската република. Проверката бе в Санто Доминго, където Ева Янева и компания са на лагер от един ден. През първите два гейма на полето бяха обичайните титулярки на България, а след това в игра влязоха всички останали момичета.

В момента температурата на втория по големина остров от архипелага на Големите Антили е около 30 градуса и времето е перфектно за плаж, но това няма да се отдаде на българките заради сериозността на подготовката.

„Получи се хубав мач и полезна контрола. За първи път волейболистките ни се събраха и играха този сезон” казаха за Гонг от Доминиканската република от българския лагер.

Националките ги очакват още две контроли в Санто Доминго – днес и утре.

Драган Нешич събра избраничките си на 2 май, а два дни по-късно те се отправиха към Доминиканската република. Шампионките на Франция Ева Янева и Страшимира Филипова се присъединиха към другите си 10 съотборнички на летището в Париж. В състава ни за проверките в Санто Доминго още са: Любка Дебърлиева, Диана Ненова, Елена Колева, Мария Филипова, Радосвета Тенева-Миличевич, Радостина Рангелова – Цитигой, Габриела Коева, Илияна Петкова, Полина Стойнева и Таня Събкова.

Първото важно изпитание на волейболистките ни е квалификацията за Световно първенство в Габрово от 13 до 17 май. Там националките ще играят срещу Чехия, Румъния, Албания и Молдова. При класиране в първите три места, ще мерим сили през август на следващата фаза на пресявките за виза за Мондиала догодина.

Седем волейболистки ще се присъединят към тима за тези мачове: Анелия Пашина, Десислава Горанова, Добриана Рабаджиева, Евелина Цветанова, Елица Василева, Мария Каракашева и Цветелина Заркова.

След това дебютното издание на Европейската лига (23 и 24 май: България – Испания и 30 и 31 май: България – Сърбия) следва Евро 2009 в Полша през септември, за където ще влязат още Весела Бончева, Емилия Николова, Кремена Каменова, Кристина Йорданска и Петя Цекова.