Селекционерът на женския национален отбор по волейбол за жени под 17 години Владислав Тодоров определи групата, която пътува за Сърбия. България ще участва последователно на две големи първенства във Върнячка баня.

На 1 юли там започва Балканското първенство, което ще продължи до 5-ти. Отново там на 11-ти е началото и на Европейското първенство в тази възрастова група. Шампионатът на Стария континент ще продължи до 22 юли.

По време на паузата между двете първенства отборът на България ще остане на сръбска земя.

Балканското първенство ще се проведе в спортна зала "Тръстеник", която е с капацитет 1300 места. България е в група "А" заедно с отборите на Молдова, Румъния и Сърбия.

По регламент за полуфиналите се класират първите два отбора от двете групи. В група "В" са отборите на Гърция, Черна гора, Република Северна Македония и Турция. Мачовете за разпределение на местата между пето и осмо са на 4 и 5 юли. Полуфиналите са на 4-ти, а финалът и спорът за бронза са на 5-ти юли.

Минимум 7 мача ще изиграе българският тим на Европейското първенство (11-22 юли). Шампионатът ще се проведе за първи път във формат от 16 отбора, две групи по 8 тима. Домакини са две държави - Сърбия и Унгария. Българките са в потока на Сърбия, където са още Италия, Хърватия, Нидерландия, Полша, Естония и Грузия.

По регламент осемте състава във всяка група играят по системата "всеки срещу всеки", а класиралите се на първите две места продължават битката за медалите.

    състав на България за предстоящите турнири:
 1. Виктория Нинова (ЦСКА)
 2. Деница Ангелова (ЦПВК)
 3. Дарина Нанева (Марица)
 4. Димана Иванова (ЦСКА)
 5. Габриела Жекова (Левски-София)
 6. Божидара Арнаудова (Левски-София)
 7. Мариела Петрова (Левски-София)
 8. Александра Китипова (Марица)
 9. Божидара Иванова (Левски-София)
10. Вероника Петрова (ЦПВК)
11. Мария-Магдалена Недялкова (Марица)
12. Вяра Парапунова (Левски-София)
13. Калина Венева (ЦПВК)
14. Една Тодорова (ЦПВК)