В много добро настроение селекционерът на мъжкия ни национален отбор по волейбол Радостин Стойчев се включи в пресконференцията на треньорите преди олимпийската квалификация от утре в София.

„Големите мъже и спортисти се виждат в тежките моменти. Трябва да покажем това, което сме научили“, сподели наставникът на България и продължи: „Имахме нужда от концентрация, защото и както и колегата ми Филип Блен (треньор на Франция) смята – още изпитваме затруднения да покажем изцяло реалните си възможности във всеки мач. Аз дадох на момчетата техническите решения за повече увереност по време на игра, с които да прикрием своите недостатъци. Работихме доста, затова как да решаваме отделните ситуации, надявам се голямото напрежение да не ни повлияе по време на двубоите.“

Запитан дали спи достатъчно преди и повреме на битката за последната олимпийска квота, Радо Стойчев с усмивка коментира: „В добро душевно и психическо състояние съм, мога да отговарям за всяко мое действие. Не искам да коментирам изказванията на други хора, защото целта ни – участие на Олимпиадата – е най-голямото и важно нещо в момента. Всички в тима сме обединени около това.“

На въпрос, колко дълга почивка възнамерява да си даде след тази квалификация, която свършва в неделя вечерта, треньорът ни лаконично сподели: „Така, както се развиват нещата, сигурно ще е доста.“

Стойчев се пошегува, че за разлика от колегата си Филип Блен, е имал възможността само веднъж да бъде на Летни олимпийски игри, но не като състезател и треньор, а като турист.

Ето какво още каза Стойчев на пресконференцията:

Времето е малко. След многото контузии, благодарение на лекарите и физиотерапевтите, успяхме да възстановим момчетата, тренираме на почти пълни обороти. Дано оправдаем надеждите на целия български народ, защото има големи очаквания и желания.

Андрей Жеков вече няма проблеми, но му липсва игрова и техническа подготовка. Знаем точната диагноза на състоянието на коляното Николай Николов, тя не е много добра, и заради това има специална дозировка на натоварванията и ежедневна физиотерапия. Теодор Тодоров е в добро сустояние.

България ще излиза във всеки един мач за победа без да прави сметки. Разузнахме тима на Пакистан с видео от последните им мачове. Първият ни съперник (утре от 20:30) е доста интересен, играе нетрадиционно, с много комбинации, което в съвременния волейбол, не се практикува толкова. В групата ни от 12 волейболисти, ще има и момчета, които за първи път това лято ще играят за България, като смените са поради три причини – контузии, нови тактически решения и недобро представяне на други състезатели в предишните мачове.