Селекционерът на националния отбор на България по волейбол Радостин Стойчев обяви официално решението си, че напуска тима, след като условието, което постави не бе удовлетворено – оставката на президента на БФ по волейбол – инж.Данчо Лазаров. Треньорът обяви това на официална пресконференция. На нея присъства и Матей Казийски, който също потвърди, че няма да се състезава повече за „трикольорите“ по същата причина.

Освен оставката на Данчо Лазаров, на днешния брифинг Радостин Стойчев съобщи, че е наложително целият Управителен съвет да подаде оставка.

„Както всички тук знаете, аз поех един ангажимент към вас при завръщането ми, като ви обещах, че веднага след квалификационния турнир ще дам пресконференция за бъдещето си в националния отбор и реалната ситуация в тима. Доколкото няма оставка, потвърждавам предварително обявеното, че ако няма промени, ще предприема действия и ще прекратя договора си като наставник. Причините за исканата оставка към Данчо Лазаров са три. В началото беше много емоционално, по-правилно е да не изпадаме в битовизми, спорът не е междуличностен. Моето уволняване от федерацията беше само мотивът, а не причината да поискам оставката на Данчо Лазаров“, започна Радо Стойчев.

Първата причина е неефективното управление на федерацията, скандали във всички видове волейболни първенства - визирам незавършилото волейболно първенство, неиграния плейоф при жените, скандалите с родителите при юношите. Не е нормано да има толкова много членове на Управителния съвет. Липсва мандатност на членовете на УС и на президента. Има съмнения за съществуването на фиктивни клубове при вземането на решения на УС, за което предлагам да бъде извършена проверка, за което вече има жалби. Скандалите от предишната Олимпиадата. Конфликтът на интереси“, продължи досегашният селекционер на тима ни.

„Втората причина са финансите на федерацията, приходите от реклами и телевизионни права. Има данни, че одиторите са установили големи задължения, могат да се вземат всички финансови отчети.“

„Неизпълнението на конкретни задължения. Става въпрос за стратегическото развитие във волейбола. Имах клауза в договора, че БФВ ще доразработи до края на 2011 година стратегия за развитие на българския волейбол, която ще бъде съгласувана с треньора. Не искам да ви чета останалите части от моя договор, не става дума за лични изисквания. Не искам да ви обяснявам какви лични обиди трябваше да преглътна през тези година и половина.“

„Потвърждавам решението си за прекратяване на действията си като треньор на националния отбор. Не искам да заема пост в управлението, но смятам, че има достатъчно доводи за подаване на оставка на всички членове на УС и избирането на нов“, каза още Радостин Стойчев.

„Не бих искал след мен да бъде потоп, утрешното пътуването на националния отбор е подготвено. Билети за състезателите са закупени, но при необходимост, щабът на националния отбор, с изключение на Камило Плачи, който е в болница, тези хора са готови да продължат да изпълняват задълженията си.“

„Въпросът не е личен. Става въпрос за кауза. Никога не съм молил никого да си тръгва с мен, нито състезатели, нито щаб. С това ръководство няма шанс да водя отбора на Олимпиадата.

Кой какво ще направи е негов личен избор, много от момчетата също са разочаровани, но не мога да говоря от тяхно име. Не може да има безсрочни договори в клубовете и задължителни минимални заплати. Не може да има трансфери, при които има 60 процента за клуба и 40 за състезателите. Не мога да опиша колко съобщения и мнения получих. Може би сами сте водели феновете в залата и хората как реагират. Чух, че аз съм организирал протестите дори. Дали бих направил подобно нещо? Не, и затова си тръгвам“, добави още Радо Стойчев.

„Искайки оставката, не искам да заемам какъвто и да било пост в управлението. За мен са важни принципите, важно е да има мандатност, важно е клубовете да имат представители, а не от 16 години да се ръководи от един и същи състав. Може един член на УС да е некомпетентен или нелоялен, нека след 2 или 4 години да дойде друг.“

„Аз съм тук пред вас, защото съм поел ангажимент да го направя. Има и други, но имат проблем с това да го изразят.“

„Ние не можем да очакваме чудеса, но трябва да поставим основи, на ДЮШ, на вътрешното първенство, да има регламент, който да се спазва. Дали ще продължа да работя за българския спорт от разстояние, убеден съм, че да“, уточни още Радо Стойчев.

„Не смятам да разговарям с нито един представител на УС, изброих ви и мотивите за това. Но на хората наистина искам да благодаря, заради това, което се случи през последните седмици. Имам 16 титли и нито една не ми е била толкова скъпа, колкото победата вчера“, каза селекционерът.