Турция се опитва да блокира волейболните ни националки. Над четири часа граничните власти не пускат отбора ни да премине на родна територия. Малко след 12 часа, автобусът на българките, с който те пътуват от Истанбул за София, поради липса на полети, бе спрян от турските власти.

Националките бяха на два пъти връщани от гише на гише, и пратиха автобуса да мине на рентгенова проверка. Абсолютно целият багаж бе свален и претършуван за наркотици. След известно време дойдоха трима турци, които тършуваха из саковете на националките, като дори си позволяваха да отварят различни кутии и да душат какво има в тях.

Част от тях рязко се спряха с инспекцията, когато чуха, че селекционерът Драган Нешич говори с турската федерация по волейбол, и очаква обаждане лично от президента на централата. От един отговорник на друг бяха препращани мениджърът на тима Валентин Помаков, двамата шофьори и знаещата отлично турски националка Радостина Рангелова-Цитигой. Роди, като български дипломат едновременно говореше с граничните власти и с турската волейболна федерация.

След като сканираха рейса им, националките качиха багажа си в него, и бяха задържани за над час и половина пред едно от гишетата. Драган Нешич поиска имената на абсолютно всички от турска страна, които се включиха в скандала, но точно в този момент те внезапно изчезнаха, а останалите заявиха, че не знаят имената на шефовете си. Бягайки от отговорност, и от евентуално наказание, един от граничните власти заяви: „Станала е грешка, но така ми казаха – да претърсвам за наркотици”. Над час го нямаше шефът, който трябва да пусне автобуса, и след като той дойде, и националките се приближиха с няколко метра към родината, отново бяха спрени, но все пак не бяха върнати отново за цялата процедура.

Момичетата в цялата ситуация намериха и шега, като подхвърляха „Какво ли щеше да стане, ако бяхме били Турция на полуфинал?!”.