„Няма звезди, няма индивидуалности, има само отбор! С тази идея започнахме сезона и винаги пред нас е било като верую. Най-голямото потвърждение на това е последният ни мач с Чехия. Тогава в основната ни шестица играха разпределителката Лора Китипова и 16-годишната Гери Димитрова. Това показва, че тези, които са в най-добра форма и тези, които носят позитивната енергия, играят най-добре. Затова те са вътре в полето и играят“, потвърди пред Гонг треньорът на волейболистките на България Марчело Абонданца. Тази идея – не звезди, а колектив, бе отличаващата и в мъжкия ни национален отбор по волейбол това лято.

Относно предстоящите важни мачове от европейските квалификации в Унгария от 13 до 15 септември селекционерът коментира: „Много е важно, че във Варна бихме един отбор, който това лято вече ни беше победил. Повярвахме в нашите сили и възможности. Сега ни предстои още една война, още една битка, която започва още от първия ден с Чехия. Със сигурност на 13-ти е истинският мач! След края на срещата с Чехия ще могат да се правят сметките. Целта е една – отиваме, за да бием Чехия! След това другите съперници са лесни. Европейското все още е много далеч, двубоят с Чехия е този, който или ни приближава или отдалечава от Евро`2013. Ние имаме много силно желание да отидем на това първенство и със сигурност ще отидем!“

В момента националните волейболни отбори на България мъже и жени са водени от италиански специалисти – съответно Камило Плачи и Марчело Абонданца. Ето какво пожела на колегата си треньорът на дамите: „Поздравявам Камило защото той си спечели това място със своите способности. Пожелавам му да спечели важни двубои. А и двата отбора и мъжкият, и женският, с начина, по който се работи и с това, което правят могат да си поставят много високи цели, които и да постигнат“.

„Отборът на България показа, че не му харесва да губи! Откакто сме тук аз и Димо, от 24 играни мача, спечелихме 22! Момичетата показаха, че имат дух и нужната воля да искат и да могат да побеждават във всеки мач“, с тези думи Абонданца отговори на въпроса на Гонг как е върнат победният дух в тима ни.

Въпреки че договорът му не е до 2014 година, Абонданца има и следва своя план „Програма Рио`2014“. Ето повече от самия него: „Олимпиадата в Рио е много далеч, но имайки предвид средната възраст на тима ни и състава от последния ни мач с две момичета в полето набор 1990 и 1991, а и една девойка родена 1996 година, този отбор има да извърви още много дълъг път. Това, че сега толкова млад отбор играе на толкова високо ниво е една добра първа крачка по дългия път до Рио“.