14 волейболисти качи в самолета Силвано Пранди за Турция. Националите отпътуваха за Истанбул и оттам за Измир. Точно 7 дни преди старта на Европейското първенство Владо Николов получи на летището китка здравец и миниикона от майката на близнаците Братоеви. Капитанът прие дара и пожеланието тимът ни да се върне с медал от Евро`09.

„Готови сме да играем хубав волейбол. След три месеца работа и добра подготовка ще покажем доста по-добра игра. Ако успеем да победим Сърбия, ще бъде много добър старт на Европейското за нас. Горещо се надявам да ги бием, а после при въртележка и техни победи над съперниците ни, ще бъде в наша полза. Гледахме и италианците, раздадоха ни специални разработки с тяхната игра. Италия е силен отбор с изключителни играчи, но са малко по-слаби в сравнение отпреди 2-3 години. В никакъв случай обаче не трябва да се подценяват. Обяснението на това, че на Световно първенство или купа играем по-добре е, че тези форуми са ноември – декември, а европейските през август – септември. Не ни е поставен цел, но искаме да се представим по-добре от предишното първенство на Стария континент. Това европейско за мен е по-различно с това, че хората, които се готвихме последния месец сме здрави и добре подготвени. С младите момчета и дебютантите си поговорихме доста и им казах, това, което исках. В крайна сметка, това, че сега са млади и талантливи, ще минат няколко години и ще станат опитни, не толкова млади”, каза капитанът Николов, който бе изпратен от съпругата си Мая и големия си син, който до последно помагаше на баща си с ръчния багаж.

Съставът ни бе в отлично настроение на аерогара София преди двете контроли на 28 и 30 август с Турция в Измир. Оттам на 1 септември националите ще се насочат към Истанбул, където са мачовете от груповата фаза на надпреварата на Стария континент.
Преди да се насочи към изходите за излитане, отборът се събра за групова снимка, а след това се видя и с ръководството на родната федерация – президента Данчо Лазаров и изп. директор Станислав Николов.

„Готови сме за мачовете. Можем да направим нещо наистина сериозно. В багажа взехме най-важното и спортната екипировка. Дано на 14 септември се върнем и с медали”, пожела и националният разпределител Андрей Жеков.

На летището момчетата си получиха готовата екипировка, сложиха си я в ръчния багаж. Също така някои взеха по една нова хавлия.

Трепет имаше в дебютантите в тима ни. Виктор Йосифов сподели, че иска да покаже силна и добра игра, а така да се отплати на Професора за гласуваното доверие. Ето какво сподели центърът: „Настроението е добро. Надяваме се да се представим добре. С помощта на останалите съотборници, напрежението ни за дебютанти ще отмине. Трябва да покажем най-доброто, което можем. Цяло лято тренирам и като ме включиха в състава за Евро`09, бях удовлетворен. Даде ми се шанс и добра оценка от треньора. Не съм суеверен и не съм си взел талисман. Ако ми се даде възможност да играя в първите срещи срещу Събрия, Италия и Чехия, вълнение ще има. Притеснение ще има в първите мачове за мен, може да играя срещу такива имена и отбори, които съм гледал само по телевизията! Но няма от какво да се притесняваме!”.

Колегата му край мрежата също дебютант в националния Теодор Тодоров към каза: „Усещам напрежението, но съм щастлив, че заминавам за Европейското. Бях изключително щастлив, когато разбрах, че съм в групата от 14 играчи”.

На летището националите се засякоха с бившия премиер Иван Костов и Томас Лафчис, който лично пожела успех на либето ни Теодор Салпаров.

Любопитни погледи събра Валентин Братоев. Той бе изпратен от блондинка, която съотборниците му виждат за първи път.