Капитанката на националния отбор на България по волейбол Страшимира Филипова бе катугорична, че в полуфинала на европейската лига утре срещу Германия тимът ни трябва да играе с хъс и злоба, за да спечели. Тя смята, че утрешният полуфинал на практика се явява като финал за българките. На пресконференция днес в ДКС присъстваха още  треньорът на националния ни тим Марчело Абонданца, помощник треньорът Димо Тонев и тим мениджърът Борис Халачев.

Ето какво каза всеки един от присъстващите:

Страшимира Филипова: „Да, утре ни предстои полуфинал срещу Германия, но за нас чувството е, че това ще бъде финала. От цяла седмица се готвим. Ще срещнем отбор от високо ниво. Ще играем срещу тях, обаче така, сякаш играем срещу Румъния. Трябва да си повярваме, че можем да победим този отбор. Трябва да играем с хъс и злоба”.

Марчело Абонданца: „Спечелихме нашата група, въпреки, че знаехме, че като домакини се класираме директно. Това беше важно за нас. Със сигурност нивото на отборите е много високо. За разлика от миналата година влизаме във финала с ясна представа какво представлява нашия отбор сега. Миналата година финалите на Евролигата бяха основното състезание, към което насочихме подготовката си. Сега не е така. Приоритет ни е Гранд При и Европейското първенство, но ще се стреми да спечелим и Европейската лига.

Със сигурност треньорът на германките е Джовани Гуидети е добър специалист. Няма обаче с какво да се изненадаме. Преди 4 месеца на Final Four той ми направи една изненада, сега идва ред и аз да му предложа такава.”

Димо Тонев: Много дълго и тежко лято за нашия отбор-европейска лига, Гранд При и Европейско първенство. Нямаме травми, имаме настроение. Момичетата имат достатъчно опит, за да играем един добър финал. Тази европейска лига като важност е, че финалистите спечелват място другата година да играят в Гран При. Мачът с Германия се явява като финал за нас. Дано спортното щастие е с нас и да спечелим”

Борис Халачев, тим мениджър: „Всичко е на ниво. Подготовката протече нормално. Надявам се да покажем истинското си лице, да победим Германия и да играем финал”.

Нашите националки играят утре в 17 часа срещу Германия, а 3 часа по-рано е другият полуфинал Румъния- Белгия. Срещите са в зала „Конгресна” в ДКС.