Националната състезателка по волейбол Страшимира Филипова направи някои разкрития около отбора воден от Драгутин Балтич няколко часа преди да се качи на лагера в Правец. Филипова бе наградена за волейболистка номер едно за месец юни. На пресконференцията тя коментира отстраняването на нейните колежки Ева Янева, Мария Филипова и Дияна Ненова.

“Честно казано съм изненадана от отстраняването на Ева, Мария и Диана. Но това си е решение на треньора. Мисля, че след това развитие поне Ева няма да се върне в националния. Днес отивам на легера в Правец и ще се запозная със ситуацията по-добре. Аз съм достатъчно мотивирана за европейското и за подготовката преди това. Ние сме израстнали заедно с Ева, Мария и Дияна. Познаваме се много добре. Дияна и Мария играят при него в Баку. Може би иска да ги запази за мачовете в клубния отбор и това е причината да ги отстрани”, каза Филипова.

Относно проведената подготовка в Боровец Филипова заяви: „Имахме проблеми с физическата подготовка. Всеки влезе в подготовката с различни контузии и на различно ниво. Проблем бе, че се смениха и треньорите по физическа подготовка по средата на лагера. Трудно се гради състав когато имаш физически проблеми. Така и не успяхме да тренираме основния състав заедно. Това сега излиза като оправдание, но не може да се извиняваме с това”, каза Филипова.

Нападателката коментира и злополучния мач с Турция от Европейската лига. „Туркините избраха нас за полуфинал. Това трябваше да ни мотивира повече. Те не играха нищо особенно. При нас нямаше мотивация и воля за победа. Нямаше никаква игра. Не бяхме подготвени тактически за този мач. Гледахме много малко видео и то на стари мачове на Турция. Едва в края имахме възможност да гледаме мачовете им от квалификациите”, каза още Филипова.

Волейболистката коментира и отношенията с Драгутин Балтич. „Ние го приемаме като специалист, а не като приятел. Каквото става на тренировките това е. Не винаги сме го разбирали какво казва на разборите. Използвахме Мария и Дияна за преводачки. С Драган Нешич бяхме приятели. Имаше колектив и имахме резултати. Сега тепърва трябва да се гради колектив. Може би ще разчитат на колектива от мачовете на девойките в Мексико”, заяви още Страшимира Филипова.

Националката коментира и своето виждане около играта си с нова разпределителка. „Естествено, че съм мислила върху играта си в този състав. С Дияна Ненова се познаваме от деца. Сега разпределителки са Лора Китипова и Цветелина Николова. Те са млади, но едно е на тренировки, а друго на Европейското първенство. За тях напрежението ще е голямо. Балтич трябва да реши как ще ги подготви за тези мачове. Колкото до Любка Дебърлиева тя беше капитан и връзката ни между нас и федерацията. Знаем, че е родила. В днешно време важна е майката, на толкова бащата. Със сигурност има дете, защото сме виждали снимки”, допълни още Страшимира Филипова, която се очаква до края на деня да се присъедини към лагера на отбора в Правец.