“Чак след срещата ми с федерацията през ноември ще разсъждавам дали ще остана треньор на националния отбор по волейбол!”, това обяви пред Гонг Радостин Стойчев от Италия часове след първия успех на Тренто в Серия А1 и след рождения си ден. Наставникът допълни още: “Винаги съм готов да помагам на България, българския волейбол и волейболисти. Вярвам, че момчетата един ден ще постигнат резултат и ще зарадват феновете. Щом всички журналисти ме питате дали ще остана треньор, имате някакво основание за това“.

Ето какво каза Радо Стойчев пред Гонг:

- Каква е сега две седмици по-късно оценката Ви за Европейското първенство? Променили се с нещо тя?

Оценката ми за Евро`2011 сега две седмици след него оценката ми не е по-различна, а по-трезва и спокойна. У мен остава неудовлетворението от класирането, защото исках да направим нещо повече. Видях се тук, а се чух с някои от играчите, и те изпитват същото. Обяснимо е. Вложихме труд, който не успяхме да капитализираме. Винаги сме близко, но никога достатъчно добри, за да направим очаквания от всички резултат. Съжалявам, защото знам, че и очакванията на много хора в България бяха много високи. Разбирам, че и те както нас страдат от този резултат. Не бих могъл след 2 седмици да мисля по различен начин.

- И Вие сам го казахте, че имаше фенове с по-големи очаквания, които сега са разочаровани. Какво бихте им казал на тях?

Наистина искам да благодаря на всички тези фенове, които дойдоха да ни подкрепят в Прага и Карлови Вари, и тези, които са го направили пред телевизорите. Наистина те през цялата година помогнаха много на отбора. Играчите чувстваха тяхната подкрепа, а и хората, които напълниха залите в София и Варна. Наистина волейболът продължава да има истински фенове, за които съжалявам, че не можахме да ги зарадваме. Единственото, което бих искам да им кажа е, че всички момчета работиха упорито и се стараха през годината именно с тази цел - да зарадват феновете! Не се получи, но смятам, че и в бъдеще този отбор и тези играчи ще продължи да работи усърдно и да се развива. Вярвам, че тези момчета рано или късно ще постигнат резултат!

-Казвате “тези момчета”, а не се споменавате. Вие ли ще останете треньор?

Този въпрос ми го задавате непрекъснато. Щом всички журналисти ми го задавате непрекъснато, имате някакво основание за това. Както казах и преди - когато се прибера веднага след Световното клубно първенство, ще дойда до София за среща с федерацията. На нея ще занеса отчета ми за целия подготвителен период и за състезанията през лятото на националния отбор, ще искам да чуя и тяхното мнение, и чак след това ще разсъждавам по темата!

- Нали сте се отказал да защитавате “Мисия България”?

Когато човек има някаква мисия, не може да я изостави. Тоест аз да помогна на България, на българския волейбол и на българските волейболисти съм готов винаги. Опитвал съм се да го правя и преди да стана треньор на националния отбор, ще го правя и след като не съм треньор на националния отбор! Нямам никаква промяна в мнението си за това. Друг е въпросът до колко и как мога да помогна на националния отбор, но за това ще говоря чак през ноември месец.