С 25 волейболисти ще стартира този следобед подготовката на националния ни отбор Радостин Стойчев за предстоящото Европейско първенство по волейбол за мъже от 10 до 18 септември. Шампионатът е в Австрия и Чехия, като нашите започват в групата в Прага срещу първенеца Полша, Словакия и Германия.

След близо 10-дневна почивка, лагерът на Владо Николов, Матей Казийски и останалите стартира днес, като тази вечер и утре сутринта ще имат само фитнес. От утре ще има и волейболни тренировки, които ще бъдат в новата зала Армеец Арена София, където на 30 юли ги очаква приятелски мач със Сърбия от 18:37 минути.

Стойчев ще тренира всичките волейболисти от А и Б-тима ни, а единственият отсъстващ ще бъде посрещачът Николай Пенчев, който е в младежкия ни национален отбор и ще участва на Световното първенство в Бразилия.

Ето какво каза за Гонг часове преди официалния старта на лагера на волейболистите ни за Евро 2011 мениджърът на отбора ни Георги Събчев:



- Мисля, че най-важното за отбора е всички състезатели да се върнат отпочинали психически и физически от всичко изминало до сега и да нямат контузии, за да могат да започнат коректно подготовката за Европейското първенство. Всички останали неща ще се коригират в последствие. Като за първи ден днес ще има фитнес, като момчетата ще бъдат разделени на две групи. Всички играчи ще присъстват с изключение на Ники Пенчев, който е с младежкия национален отбор. Надявам се, че ще има едно добро начало, че ще поставим първия ден на една много важна подготовка за важното Европейско първенство през септември.

- Ще съберете момчетата и от А, и от Б-отбора. Това прави групата внушителна...

- Да, за сега ще липсва само един - Николай Пенчев, а останалите 25 човека ще започнат подготовка днес. В последствие ще се прецени в бъдеще за Европейското кога ще бъдат освободени тези хора, на които треньорът и треньорското ръководство няма за разчита за шампионата. На сега всички заедно започват подготовка, съставът ще се редуцира в последствие.

- Стартирате с фитнес, но каква ще бъде програмата да 30 юли?
- След ваканция не може да се скача директно, затова отборът ще има нужда да започне с физически тренировки, като днес и утре сутринта момчетата ще имат фитнес. Чак утре следобед ще бъде първата тренировка волейбол и първото пипане на топка. Вече от другата седмица независимо от най-добрата програма за отбора, ще трябва да се съобразим с мача в Събота срещу Сърбия по случай отварянето на най-красивото спортно съоръжение за момента в България. Просто ще трябва да се съобразим с програмата на мача, а не както ни устройства, но това ще бъде коригирано и няма да бъде проблем.

- Имате ли информация за здравословното състояние на момчетата?

- Говорих с доста от тях по телефона по време на ваканцията по един или друг повод. За сега мисля, че всичко е наред, ако има нещо, ще го разберем днес при събирането.

- След мача на 30 юли ще заминете за Варна и ще се върнете тук за контролите с Чехия и Франция?

- Да, след като приключи откриването на новата зала и мачът със Сърбия, ще пътуваме за Варна. Ще останем там до 10 август. Между 11 и 14 август ще ти гостуват отборите на Франция и Чехия и ще играем пак в новата зала в София. След това отборът ще се върне обратно във Варна, за да продължим подготовката за Европейското до края на месец август. А вече в началото на месец септември имаме покана от Франция за участие на турнир и се надяваме, че това ще бъде последната проверка преди Евро`2011 и преди заминаването за Прага.

- По време на ваканцията на националния отбор, Вие имахте работа в Люксембург. Какво се случва с плажния волейбол там?

- Точно по този повод бях там защото имаше един турнир по плажен волейбол, който ме интересуваше и на който бях обещал да присъствам. Имах и доста задължения с клубния ми отбор, да преговаряме със състезателите, които ще останат за следващия сезон, новите играчи и т.н. Имаше един вид подготовка за следващата състезателна година и малко осветляване на програмата за бъдещето на отбора. Това бе моята ваканция! Всичко приключи добре и сега се надявам да започнем добре началото на подготовката с националния отбор.