Бившият състезател и треньор на националния ни отбор по волейбол и баща на настоящия селекционер Мартин Стоев – Стоян, следи победите на тима ни за Световната купа от Ливан. Там той води клуб и стиска палци момчетата да вземат квота за Летните олимпийски игри в Пекин догодина.

„Гледам пряко или на запис мачовете по Ал Джазира. Сега чакам двубоя с Русия. Жалко е, че не можахме да победим Америка. В тайбрека, според мен, съдиите ни орязаха с точки. Не очаквах нещо голямо срещу Бразилия, защото бяхме много изразходвани и не можахме да се възстановим. Гледаме напред, чакаме Русия и да държим по-добрата си точкова разлика. Желая да вземем квота за Олимпиадата сега, за да не се мъчим на квалификацията в Измир. Мартин ми се обади един път директно по телефона от Япония. Синът ми е добре, щастлив и оптимист. Надявам се този път да си изиграем мача с Русия. На европейското всички си мислехме, че ще спечелят, а те загубиха от Испания. Дано след две лоши години да успеем. Сега е времето за квотата. Сега е моментът, дано и Бог да е с нас”, коментира за Гонг от Ливан Стоян Стоев.

Бащата Стоев си спомни емоциите от сезон 1999/2000, когато Мартин спечели две купи във волейболното първенство на Тунис с тима на Сфакс. Утре националите ни играят осмия си мач за Световната купа именно срещу Тунис.

„Голяма емоция и ентусиазъм беше. 500 000 човека чакаха автобуса с играчите и го раздробиха на части, след като спечелиха Купата на Африка. После дойде и Купата на арабските шампиони. Престоят му в Тунис бе кратък, защото го влечеше Италия, но договорът със Сфакс бе добър и работа свърши – за един сезон – две купи”, спомня си Стоев-старши.

След като получи предложение да води националния отбор на Иран, Стоян Стоев предпочете да стане треньор на клуб в Ливан. „Първенството ще започне на 15 януари. Дойдох по-рано, за да направя добра подготовка, тъй като аз за първи път ги вкарах в първа лига. Вече трети месец момчетата тренират, а другите отбори започнаха занимания преди седмица. Няма напрежение в Ливан, трябва да бъде избран президент на страната. Няма напрежение както преди. Вече играхме няколко контролни мача, но на открито по случай ливански празници в различни градове. Привлякохме 4-5 нови елитни играчи, а от старите останаха само 3-4 момчета. Възнамерявам да доведа в ливанския ни отбор и български волейболист”, сподели от Ливан за Гонг Стоян Стоев.