Точно преди 14 години националният отбор на България по волейбол изигра последния си финал на Европейско първенство, макар и в битка за третото място. Тогава, през 1995 година, на шампионата в Гърция “трикольорите” ни губят спора за бронзовото отличие от Югославия (0:3 гейма). Днес, на 13 септември, момчетата на Силвано Пранди имат своя шанс да спечелят медал от първенство на Стария континент. Българите излизат срещу Русия в малкия финал на Евро 2009 в Турция. Срещата започва в 17.30 часа българско време и ще се играе в зала “Халкапинар” в Измир.

Последният медал за България от Европейско първенство по волейбол е от 1983 година в Берлин. В Германия страната ни заема третата позиция, като само две години преди това (1981), на шампионата във Варна, печелим отново бронз.

Единственото сребърно отличие за България от Еврошампионати е от далечната 1951 година. Третият бронзов медал в актива на “трикольорите” ни е от Букурещ’55.

Ако Владо Николов и компания успеят да надделеят над Русия тази вечер, това ще означава медал от тази надпревара след 26-годишно прекъсване.

“Сборная” обаче не е съперник, който трябва да се подценява, тъй като на изминалия шампионат (2007 година) в Москва/Санкт Петербург зае второто място, като на финала отстъпи на Испания. Съперникът ни има в актива си 12 златни, 3 сребърни и 5 бронзови отличия от Европейски първенства.

Русия се намира на второ място в ранглистата на Международната федерация по волейбол, докато България е на 4-та позиция. Само преди 3 дни, по време на Евро 2009 “сборная” надигра националите ни с 3:0 гейма, в среща от Група F на шампионата, който обаче бе без значение.