Волейболните ни национали си събраха багажа и напуснаха Варна след 108 дни там. От средата на месец май до днес тимът ни се подвизаваше край морето, където се подготвяше, тренираше и играеше. Владо Николов и компания преминаха през Мач на звездите, Световна лига, световни квалификации и подготовка за Европейското първенство в Турция.

Силвано Пранди събра днес момчетата и после ги пусна. Утре националите заминават за Измир, където ще имат две контроли преди старта на Евро`2009. съставът ни преживя множество и трудни моменти – контузии, трудно първоначално сработване, победи и загуби в комерсиалната надпревара, редуциране на играчи, критики и т.н.

Ето какво сподели пред Гонг националното либеро Теодор Салпаров след края на лагера на тима ни във Варна, за своето състояние и мечтите за медал:

Отборът е подготвен по най-добрия начин. Ще бъде прекрасно ако в официалните мачове на Европейското в Турция играем по начина, който показваме на тренировка. Надявам се на добро представяне защото ум в европейските първенства. Правим повече на Световните. Дано влезем в Топ 4. С повече късмет, шанс и себераздаване от наша страна е възможно да постигнем успех.

С момчетата си говорихме, че за първи път лятото мина толкова бързо. Това лято имаше и доста неприятни неща, негативни материали от журналистите, които писаха неверни неща, имаше спад в тима, но имаше и страхотни срещи. Имаше приливи и отливи, но световната квалификация бе изиграна по най-добрия начин. Видя се, че работа през тези месеци дава резултати. Радваме се, че момчетата играят, така както треньора иска.

Състоянието ми е добро, тренирам на пълни обороти, нямам никакви болки след операцията. Принди ни каза да не се притесняваме и че ще си личи, че сме отбор. Седим тактически подредени и с късмет може да стегнем доста напред, но това е само в божиите ръце. Лично аз вярвам, че България ще играе добре, макар че групата ни е доста тежка. Ако вземем три победи в групата, то 95% ще сме част от финалната четворка.

Много сериозни отбори са Сърбия, Италия и Чехия. Няма какво да ги коментирам, но излизаме от първия мач за битка. Дано съумеем да играем добре срещу тях, ще бъде тежко.

Климатът в тима ни винаги е бил добър. Винаги имаме колектив и добро поведение. Тръгваме с перфектно състояние на духа, задружни сме, няма караници. Това е положително и говори добре. Колективът е нещото, което може да бъде плюс. Отделни единици могат да решат дадени ситуации, но ни цяло първенство.

Всеки от нас мечтае за медал, а защо не и титла.