Силвано Пранди се върна в България и София. Италианецът е в Арена Армеец. Не става обаче дума за изненадваща рокада на треньорския пост в националния ни тим, а интерес от страна на Пранди към олимпийската квалификация и предстоящите негови лекции – треньорски семинар в столицата. Екс-националният треньор на България бе на трибуните със сина си Масимилиано, който играе в италианското първенство като либеро.

Баща и син Пранди още от самото начало на олимпийската квалификация стартираха с наблюдаването на волейболния маратон в Арена Армеец, като видяха как Германия победи Словакия в откриващата среща с 3:0 гейма (25:19, 25:22, 25:20).

Иначе при скромна публика, но с доста официални гости стартира олимпийската квалификация по волейбол в Арена Армеец. Представители на Европейската волейболна конфедерация CEV и Международната централа FIVB заеха от първата минута местата си, а босът на CEV Андре Майер се очаква в петък в София. Очаквано заради ранния час – 14:30 часа в работен ден на трибуните имаше малко зрители за първия мач Германия – Словакия. Основният зрителски интерес ще бъде след края на работния ден и за срещите на България, които са последни по програма и тази вечер от 20:45 часа излизаме срещу Словения. От 17:30 часа пък е вторият двубой от група Б между Финландия и Италия.

Белгиецът Витал Хайнен изведе Германия до първа победа в София срещу Словакия. 13-ите в света немци нямаха проблеми с тима, който победи България на старта на Евро`2011. Още от самото начало на срещата опитният разпределител Симон Тишев поведе съотборниците си към успеха, като взе достатъчен аванс - 8:4, 16:9, 20:16 точки, Първият гейм-бол при 24:17 за Германия бе дело с ас на Георг Гроце, който е татуирал номера си в националния бундестим (9). Същият диагонал пък направи и последната атака за 25:19.

Силвано Пранди се върна с София, гледа как Германия бие Словакия

източник: Инес Павлова

Малко по-трудно бе за немците във втората част, но те не позволиха на Словакия да ги поведе и дръпнаха с 2:0 гейма след 25:22.

За първи път момчетата на Щефан Хрянски от Словакия поведоха в третия гейм с 2:0. След това обаче немците бързо обърнаха резултата и дръпнаха с 4 точки, а след ас на Тишер за 17:11. Под ръководството на първия рефер Азис избраниците на Хайнен запазиха аванса си до края. При първия си мач-бол немците допуснаха три поредни точки на съперника, но след 25:20 Германия спечели първия мач на олимпийската квалификация и по категорично с 3:0 гейма и поведа в група Б.

Германия: Тишер, Бьоме, Гюнтор, Калиберда, Поп, Гроцер, Щойервалд – либеро;

Словакия: Складани, Бенц, Кохут, Кмет, Огурчак, Дивис, Хупка – либеро.

Силвано Пранди се върна с София, гледа как Германия бие Словакия

източник: Инес Павлова