Новият селекционер на националния ни отбор волейбол мъже Силвано Пранди пристигна в България и донесе новина. Преди часове той е подписал договор с италианския Модена и по този начин по-малко от седмица, след като приключи взаимоотношенията си с Кунео, пое друг елитен тим от Серия А1.

Модена завърши на 10-то място редовния сезон на Апенините, като от декември до сега наставник бе легендарният състезател на адзурите Андреа Джани. В състава тази година бе олимпийският шампион - център от САЩ - Дейвид Лий, италианският национал Лука Тенкати, бразилецът Мурило Ендрес, натурализираните кубинец - Анхел Денис, и хърватин - Драган Травица, и Андрея Сарторети. Модена спечели италианската титла през 2002 година за последно и има 40-годишна история. На официалния си сайт клубът с радост съобщава за подписването на контракта с Професора, спечелил в кариерата си по 4 пъти Купата на Италия и шампионската титла.

Професора кацна в отлично настроение, въпреки едночасовото закъснение на полета му от Милано. Италианският специалист ще остане в България до 3 май, за да гледа мачовете от Купата на България в Пазарджик и 13-те национали, които са част от родното първенство.

61-годишният ни селекционер заяви, че България има исторически капитан, това е Пламен Константинов и няма нужда от промяна на това. Владимир Николов може да се включи в лагера още през средата на май месец, а не се изключва вариантът той да премине в Модена. Матей Казийски е преуморен и ще получи определена почивка. В щаба му може да влязат още български треньори, които да подготвят Б-тима ни през лятото.

Ето какво каза Пранди на летището:

„Идвам тук да се запозная с всеки един лично поотделно и да се запозная със състава. Това ще бъде първият ми контакт с българския волейболен свят. Ще използвам Купата да видя и разговарям с националните състезатели. Програмата ни е изготвена и завършена отдавна.

Мисля, че България не се нуждае от нов капитан, Пламен Константинов е историческия капитан на отбора. Първото и най-важното е да разрешим здравословния проблем с рамото на Гибона.

Отлично се пренастроих вече от Кунео към българския национален отбор. Доста информация вече имам от Владо Николов. Имам цялата ми необходима информация, а и имам доста приятели тук.

Тази сутрин подписах с Модена договор за следващия сезон. Вече официално парафирах. Тимът наистина проявяваше интерес към Владо, но той сега има контракт с Кунео за още една година. Но във волейбол всичко може да се случи.

До дни ще обявя, кои трима играчи отпадат от разширения състав за Световната лига. Първо трябва да проверим как са физически и след това ще направя най-добрия си избор, за да направя най-добрия си избор. Началото на подготовката ще започна с 19-те и като влезем в работен цикъл ще се определи и втората група от другите набелязани 30-32-ма играчи.

Операцията на палеца на Владо Николов е много успешна и ако се възстанови бързо в средата на месец май, ще може да се включи в подготовката.

Ще анализираме състоянието на всеки играч като умора, травми и т.н. Към всеки ще бъде проявено необходимото внимание от страна на медицинския екип. С кондиционния ми треньор ще направим най-добрата система за възстановяване. Виждам Матей Казийски доста преуморен и ще преценим кога да му се даде почивка.

Предвидили сме още няколко треньори да се присъединят към двамата ми технически помощници Северин Димитров и Найден Найденов. Може да имаме не само тях, а и още един или двама българския специалисти. Те ще се учат от кондиционния треньор, а България има нужда от това. Ролята им ще бъде да помагат в работния процес, като в един момент ще има разделяне на отбора на две групи и за втората ще се грижат повече те.