10 ще са първите родни волейболисти, които ще стартират подготовка с националния отбор във Варна. До тази вечер Силвано Пранди очаква първите си избраници, а същинската работа започва от утре. В двуразовите тренировки ще се включат основно играчите от родната Суперлига и завършилия се от Серия А2 Валентин Братоев. Заниманията сутрин ще бъдат във фитнес залата, а следобед не в зала „Конгресна” на ДКС, а в по-малката зала „Младост”.

Освен за началото на втората година начело на България Професора ще отбележи и рожден ден в щаба си. Мениджърът на националния отбор и дясна ръка на италианеца Евгени Генчев празнува рожден ден. Така с празник на старта за празник на финала се дава началото на работата на волейболистите ни.

Силвано Пранди обаче ще трябва да почака към тима да се присъединят легионерите Матей Казийски, Цветан Соколов, капитанът Владимир Николов, Христо Цветанов, Методи Ананиев и т.н. защото те продължават да играят за клубовете си.

Селекционерът пък пусна до 10 май в почивка националния разпределител Андрей Жеков, Боян Йорданов и Тодор Алексиев. Тримата ще могат да играят и в първите проверки – на 15 и 16 май в Попрад срещу Словакия.

До отпътуването на състава на България за Аржентина почти всички от 19-тимата избраници на Пранди за Световната лига ще бъдат на лице. Така старши треньорът заедно с Камило Плачи и българските си помощници ще може да определи кои ще играят в контролите в Санта Фе с Аржентина и Чили, а с това и кои ще са националите за първите шест мача. След тези проверки тимът пътува директно за трите поредни гостувания на Бразилия, Корея и Холандия.