За първи път тази година националният селекционер Силвано Пранди посети България. Професора пристигна за два дни, за да изгледа на живо финалите на турнира за Купата на България, където участваха някои от неговите избраници за Световната лига. Италианският волейболен специалист неизменно бе с целия си щаб от българска страна.

Пред Гонг Пранди разкри, че повиканите Пенчев, Симеонов и Братоев едва ли ще имат много възможности да са сред онези, които ще играят. За сметка на това младите Теодор Тодоров, Виктор Йосифов и Николай Николов със сигурност ще носят националната фланелка в Световната лига.

Относно това, че усети обичта на българите - при влизането му в зала „Христо Ботев” цялата публика го посрещна с аплаузи, при появата му ръкопляскаха, а млади волейболисти му искаха автографи и да се снимат с него, Професора сподели: „Са мен винаги е удоволствие да бъда в България! Усещането да си тук е прекрасно и то с толкова приятели! Затова искам да бием винаги, да побеждаваме винаги, всички и навсякъде. Искам да сме победителите в приятелските и официалните мачове. Искам с България да сме победителите! Това е единствената задача и желание за мен”.

Ето какви са впечатленията на Силвано Пранди от визитата му у нас за първи път през годината, в която ще изведе волейболистите ни в Световната лига и Световното първенство:

Много съм добре. Аз съм добре, семейството ми е добре, а от волейболна страна – с Модена също сме добре. Сезонът в Италия завърши със задоволство за мен и привържениците на клуба ми. Това е отлично за мен самия.

На ½-финалите за Купата на България и в турнира видях един отличен отбор – ЦСКА. Това е най-добрият отбор, който спечели и шампионата. Този тим притежава наистина добър състав. Доволен съм от това, че видях двама играчи на поста център – Теодор Тодоров и Ники Николов, които наистина са в добро състояние. Видях и Александър Симеонов от Левски. Той е едни нов млад състезател, който все още няма много опит в ролята си на посрещач и трябва подобри играта си, да израсне. Преди всичко трябва да израсне и да добие манталитет на играч на този свои нов пост, след като преди това е бил разпределител. Има голяма разлика. Има добро поведение в полето, но още трябва да тренира и расте.

Някои от младите волейболисти в състава може да играят мачове. Сред тях са Тодоров, Йосифов и Николов. Те са важни за отбора! Мисля си, че Пенчев и Валентин Братоев са все още твърде млади за такова нещо. Теодор, Виктор и Ники вече са играли в Световната лига, а това предимство, имат и достатъчно опит.

Това, че националите ми от Италия, Русия и Иран ще закъснеят е нормално. Всички други национални отбори са в същото положение. Италия започна тази седмица със седем налични състезатели в Модена. Останалите волейболисти играят на наистина високо ниво и са в отлична форма, готови да продължат. Когато започнем със Световната лига, всичките национали ще са при мен! Няма проблеми относно това.