Селекционерът на България Силвано Пранди за първи път събра във Варна волейболните ни национали. Утре ги чака и първа тренировка. Новият наставник и на Модена вече разгледа и зала „Конгресна” като пред шефът на Двореца на културата и спорта Симеон Варчев сподели отново, че всяка зала, в която се играе волейбол е като негов роден дом.

В екипа на Професора има две нови имена. Кондиционен треньор ще бъде колегата на Професора от престоя му в Тренто и Ферара Маурицио Гарденги, а негов помощник ще бъде Борислав Крумов, който този сезон бе помощник-треньор на Северин Димитров в отбора на Лукойл Нефтохимик, а с новия ни селекционер се познават от изявите му като играч и треньор в Италия.

Пранди пристигна снощи у нас и специално за Гонг заяви, че ще се радва и кани всички български треньори да присъстват ако желаят на тренировките му във Варна.

Ето още за сбора на волейболистите ни от Силвано Пранди пред Гонг:

- Добре дошъл отново, но за по-дълго в България. Как сте и какво ново?

Приех работата си в България с много ентусиазъм и смятам, че ще бъде едно голямо приключение. Започваме работата с националния отбор и мисля, че ще успеем да направим добри неща с българските състезатели. Смятам, че опитът ще е полезен както за мен, така и за българският отбор.

- Какво вече може да ни кажете на български, защото казахте, че започвате да слушате повече и да учите нашия език?

В момента все още за мен е трудно да разбирам българския език. Но мисля, че след няколко седмици вече ще разбирам много български думи. Надявам се!

- В момента какво знаете и може да кажете на български?

Ооо, сега моят български не е добър.

- А какво искате и ще кажете на волейболистите ни при сбора в 18 часа?

Ще дам програмата и информация за работа ни. Ще ги запозная с моите разбирания относно предстоящата ни работа. Това е важно за играчите да знаят какво аз мисля да правя по отношение на тренировките. След това ще искам да им представя и треньорите по физическа подготовка, защото за нея е изработена доста добра програма за всеки играч. А тактическата и техническа подготовка ще бъдат важни за мен през следващите седмици. Мисля в началото да кажа две-три неща относно тактиката, но след това в течение на тренировките ще разяснявам моята цялостна тактика за мачове и виждания за играта.

- Какво може да ни разкриете относно програмата на играчите и вие ли ще следите хранителното меню на играчите?

Ще започнем с физическа подготовка сутрин и тактическа следобед. Относно спането и храненето – няма проблеми. Българската кухня е добра за играчите. Важен е подходът на работа в залата. Имаме специално разработена програма за сила и координация. След това и тактика за уточнение и съгласуване на отделните елементи на играта – нападение, сервис, тактика. Тройната блокада ще бъде на първо място обсъден защото според мен България трябва да има отлично владеене на този елемент както на блокада с атака на хората в зона 4 и 2. След това мисля да минем през държанието ни в посрещане, има двама играчи с флот сервис и трима със силен начален удар. Много е важно взаимодействието между разпределителя и диагонала, бързината на атаката и играта му с центровете. Това са нормални неща, но накратко това е схемата ни.

- Според вас кой елемент е силата на България и отличителна черта в играта ни?

В момента смятам, че България се представя добре по отношение на силния сервис и атака от всички позиции. Трябва да подобрим атака през центъра и после за поработим за цялостната защита, покриване на цялото поле. Ще работим и за концентрацията на всички играчи по време на игра, спокойствието да не допускаш грешки, да не чакаме противникът да сгреши. Относно тактическите разбирания трябва да подобрим флот сервиса. Това е защото според мен за първите ни мачове в Куба ще е изключително важен тактическият начален удар. И цялостната тактика за мачовете в Хавана. Кубинците са наистина добри, силата е характерна черта в играта им. Ние трябва да излезем срещу Куба с много добре обмислена тактика.

- Ще има ли нови специалисти в екипа ви?

Камило Плачи ще бъде до мен с двамата ни скаути, които ще помагат за тактическата подготовка индивидуално на играчите. Генерално за екипа ни е важно тактическото мислене, израстването в тренировките

- Само Северин Димитров и Найден Найденов ли ще са българите за сега в екипа ви?

Северин и Найден ще бъдат основни сътрудници и помощници. Очаквам също така Борислав Крумов да се присъедини към нас. Възможно е в бъдеще да имам и още помощници, но сега ще започнем тримата.

- А по отношение на треньора за физическа подготовка Данило Браман?

Не, не няма да е той. Маурицио Гарденги ще бъде кондиционен треньор защото Данило Брамард е зает в Италия. Той е много добър специалист и работеше с мен в Тренто и Ферара.

- Ваши приятели и известни колеги, които водят други национални отбори какво ви казват и пожелават ли ви успех с България?

Да си треньор на националния отбор на България е плюс не само за мен, но и за италианските ми колеги в екипа, дава има шанс и добра възможност да доразвият италианския волейбол да се запознаят с тази култура. Много треньори са гледали работата ми и са ми пожелали късмет. Получих много поздравителни съобщения от мои колеги за тази ми работа.

- Има ли промени и проблеми около контролите на тима ни преди Световната лига и другите надпревари?

Няма да имаме приятелски срещи преди Световната лига, но според мен двустранните игри между нас си, които ще направим ще са напълно достатъчни за доброто ни състояние в Световната лига. След това преди световните квалификации ще участваме на турнир в Турция. Имаме и две уговорени контроли с Испания, но не знам в момента дали ще бъдат потвърдени.

- Готов ли сте в момента да направите нещо голямо с България начело?

Трябва с точност да знам и разбера стойността на отбора по време на тренировките и мачовете за Световната лига. Този комерсиален турнир ще бъде първото ни съвместно състезание. Трябва да си дадем ясна представа и оценка за състояние и възможности. Но сега си мисля, че сме силен и качествен тим!

- Само Владимир Николов и Пламен Константинов ли ще започнат по индивидуална програма или не?

Да, да. Това са двамата ни играчи, които ще започнат с физическа подготовка и след това ще видим в какво състояние са, за да се включат и в тактическа част. Очаквам Владо да бъде готов да започне след 15 дни, а за Пламен не знам защото състоянието на рамото му не е напълно ясно. Ще видим.

- Какво знаете и какви са впечатленията ви относно спортните зали у нас?

Знам, че във Варна имаме отлични условия за работа. Това е нужно и достатъчно за мен!

- Какво бихте посъветвали и казали на колегите ви в България, на родните ни клубове. Вече видяхте осемте най-добри тима в шампионата ни.

Очаквам много треньори във Варна. Ако те искат да дойдат да гледат тренировките ни, то те са добре дошли! Радвам се и за мен е удоволствие да говоря с българските наставници, да обсъждаме и обяснявам методите и целите ми в работа. И за мене важно да работя съвместно с треньорите на клубовете в България. Ще се радвам да дойдат пир нас.

- Националите, с които говорихте в Пазарджик споделиха, че вие знаете много повече неща да тях, отколкото самите те за себе си. Какво ще кажете за това и колко информация имате?

Мисля, че добре познавам националите защото ние видяхме и анализирахме всички мачове на отбора от миналата година както от Олимпиадата, така и Световната лига. Нямам чак толкова пълна информация за новите състезатели, но ще бъде лесно за мен с двамата ни скаути да проследим, анализираме и разчетем данните от всяка наша предстояща тренировка. Плюс това според мен само трябва да работим върху подобряването на няколко отделни елементи, което е нормално.

- Имали сили България за медал, за първото, второто или третото място от Евро 2009 или Световната лига?

Надявам се! Моето мнение е, че България е добре комплектован тим с всички най-добри играчи и има сили да бъде от най-добрите европейски отбори. Надявам се, че всички играчи ще бъдат в добро физическо състояние, за да имат възможността да изведат България на подиума с медалите!