Новият старши треньор на националния ни отбор по волейбол Силвано Пранди даде интервю пред Гонг, в което анонсира част от стратегията си за тима ни този сезон. Професора сподели, че след разговори с капитана Плавен Константинов са се договорили Гибона да играе за България и това лято.

„Пламен ми каза „Да” и не е толкова важна евентуалната ни среща в Гърция в края на месеца”, каза Пранди.

Италианският специалист разкри, че ще има изненади в състава за Световната лига: „Изненади ще има. Включил съм нови млади играчи. Правя микс от традиционни национали и дебютанти. Гледах страшно много мачове на волейболисти както от българското първенство, така и на такива от чужбина. Много ме вълнува състоянието на Боян Йорданов и чакам точна информация около неговата контузия в рамото. Мога да ви кажа разширения състав, но нека изчакаме 22 март”.

Пранди каза, че като помощници от българска страна ще разчита на Найден Найденов и Северин Димитров, а е възможно включването в щаба му и на още един роден специалист.

Ето пълното интервю на Силвано Пранди пред Гонг:

- Господин Пранди, осем седмици преди идването ви в България, как сте?

- Много съм добре. В разгара сме на италианското първенство и ни предстои участие на финалите на турнира за Купата на Европейската волейболна конфедерация с тима ми Кунео. Следващата седмица ще играем в Гърция, след това ще играем и плейофи в Серия А1. Предстоят ни най-важните моменти в сезона, първият е следващата седмица. В момента съм зает и с изготвянето на разширения списък на националния отбор на България за Световната лига. Трябва да предоставя имената на играчите в Световната волейболна федерация до края на следващата седмица. Това е работата и задълженията които имам в сега. И след осем седмици, както ти каза, ще бъда в България, за да започна работа с националния тим.

- В момента тимът ви Кунео очаква най-важните и отговорни срещи. Готови ли сте за победи?

- Трудно ще ни бъде. Но ние сме добър отбор и знаем как да търсим и вземем победите.

- Какви са очакванията ви за финалите на турнира за Купата на Европейската конфедерация? Гръцките фенове са доста ревностни и крайни.

- Ще играем с Панатинайкос полуфинал. Съперникът ни е голям клуб с добра селекция. Ще ни бъде трудно, но CEV Cup е интересна надпревара. Трябва да я спечелим!

- Какво ще ни кажете за играта на вашия състезател Владимир Николов в момента?

- Все още сме в подготвителна фаза за надпреварите. Изиграхме няколко мача, в които имахме играчи със здравословни проблеми. Физическата ни подготовка за финалите на европейския турнир и плейофите в Италия е трудна и тежка за част от състава ни. Николов както и част от останалите волейболисти не е в оптимална физическа форма. Но очаквам следващата седмица Владо Николов, Вайнсманс и компания да бъдат на висота. Владо е наистина голям играч, голям волейболист, който прави добър сезон с мен и предстоящите мачове ще бъдат добри и успешни за него.

- Имате ли време да гледате записи с мачове на български волейболисти?

- Ооо, да. Разбира се. Имам много информация от скаутите, наистина много данни и видео записи. Гледах доста мачове с участието на играчи, също така от българското първенство. Беше много интересно за мен.

- Говорихте ли с част от момчетата?

- Да, да!

- С кого например?

- Това бяха разговори лично за мен.

- Говорихте ли с Пламен Константинов, например?

- Да, да! Разбира се!

- Ще имате ли среща в Гърция?

- Може би. Възможно. Това не е толкова важно в момента, защото се разбрахме по телефона. Но ако Пламен е в Атина в края на следващата седмица, ще се видим.

- Искате да кажете, че сте говорил с Пламен и той е съгласен да играе в националния отбор?

- Да, разбира се!

- В медиите се появи информация, че сте имали среща и телефонен разговор със Смилен Мляков. Така ли е?

- С Мляков? Играча на полския Ченстохова? Не, не съм говорил с него. Знам, че е интересен играч за националния, но не съм говорил с него. Тази вечер е важна за него.

- Така е. Ще отидете ли в Тренто да гледате на живо мача му?

- Не. Ще го гледам по италианската телевизия. Но имам информация и на DVD с мачове на Ченстохова.

- До 22 март трябва да обявите състава на България от 22 волейболисти за Световната лига. Избрахте ли момчетата и готов ли сте с това?

- Да, в момента съм готов да комплектовам финално списъка.

- Ще има ли изненади? Да кажем нови млади играчи?

- Разбира се. Има нови млади играчи. Направил съм микс от волейболисти, които традиционно играят в националния отбор и такива млади, които ще бъдат за първи път в представителния тим.

- Може ли да кажете някои от имената?

- Инес, знам, че е интересно, но . . .

- Да изчакаме 22 март!

- Да, така ще е най-добре за всички, които очакват с интерес списъка. Нека първо от федерацията да се обадят на всеки.

- Приблизително колко играчи гледахте на записите?

- Наистина много! Не мога да кажа с точност, но много отбори. Имам такива много с играта на клубове от Българското първенство, а и такива с български играчи, които са в чужбина. Турция, Франция, ние играхме с френски тимове, наблюдавам в Гърция и Патра. За съжаление в момента имам малко информация и очаквам повече за контузията на Боян Йорданов. Той има проблем и очакват точна информация да състоянието му.

- Кога евентуално ще бъде първата ви визита в България?

- Когато приключа с плейофите в Италия, ще дойда до България веднага.

- Кой ви помага за изготвянето на програмата с приятелските срещи и турнири?

- Имам Евгени Генчев, който е спортен директор и той организира всичко. Той е логистикът. Вече избрах и техническите ми сътрудници.

- Бяхте обявил, че искате да работите и с български специалисти. Избрахте ли вече тези треньори?

- Вече избрах Найденов – треньорът на Левски Сиконко. Другият ми помощник и сътрудник ще бъде Северин Сеферинов Димитров. Мисля и за още един, но не съм решил.

- Виктор Карагьозов?

- Може би. Но още не се знаем и не съм решил.