Селекционерът на България Силвано Пранди коментира пред Гонг избора си от 22-ма волейболисти за Световната лига. Италианецът е доволен от разширения си състав, в който има и нови имена на млади таланти.

„Нормално да се правят промени и смени в отбора. Сега съм избрал тези играчи!” - каза Пранди визирайки, че за разлика от тима за лигата миналата година на мястото на Иван Зарев, Данаил Милушев, Николай Учиков, Пламен Константинов, Мартин Пенев, Теодор Богданов, Светозар Иванов и Стойко Ненчев са зададени имената на Добромир Димитров (Пирин), Боян Йорданов (Патра), Николай Пенчев (Пирин), Александър Симеонов (Левски Сиконко), Теодор Тодоров (ЦСКА), Виктор Йосифов (Рома), Валентин Братоев (Куазар Масса) и Светослав Гоцев (Пирин).

Професора обаче оцени тима на България като доста сходен с този от миналата година. Ето какво каза пред Гонг Силвано Пранди:

„Световната лига ще бъде първото ни състезание за сезона и за мен самия ще бъде наистина интересно да видя отбора, който изградихме. Настоящият състав ще бъде наистина сходен с миналогодишния защото през 2009-та ние го обновихме доста с млади състезатели. Настоящите ми 22-ма избраници за Световната лига са сходни с тези, които участваха на Европейското първенство.

И за мен ще бъде интересно да играем срещу Бразилия, Холандия и Корея. Ще можем така и да видим възможностите на играчите преди най-важното и ключово състезание за сезона – Световното първенство. Световната лига е началото, но също е важна надпревара за мен, за да намеря точните хора, да усъвършенстваме играта си, да видя новите играчи. Избрал съм няколко нови волейболисти. Няколко, не много!

Стигнах до тези 22 имена и направих избора си след работа с много помощници относно играчите в българското първенство, а и тези в чужбина.

За мен е важно да остана с много от волейболистите ми от миналата година. Защото, за да може един отбор да израства и върви нагоре, трябва да има основата, която да работи постоянно. За мен е важно също така да видя нови състезатели, които през сезона са били в България или излезли в други шампионати.

Сигурен съм, че ще има няколко интересни имена за вас, а те са интересни и за мен.

Например, ще мога да открия таланта на Ники Николов, който вече е в добро състояние.

Основните играчи от Европейското първенство миналата година остават със сигурност с мен. Нормално е да се правят смени и сега съм избрал тези. Смятам, че тази 22-ма волейболисти може да бъдат в основата и на разширения състав за Световното първенство на есен. Към момента мнението ми е такова, но нищо не се знае, защото има много време до тогава и всичко е възможно.

Началото на сезона и Световната лига ще е трудно – гостуване на Бразилия. Естествено няма да ни бъде лесно, но това няма да ни притесни. Нормално е да имаме трудни сблъсъци в лигата, но това е само от полза за нас и ще ни бъде в плюс като затвърждаване на тактика и физика. Също така ще експериментираме нови тактики и възможности.

Събираме се на 4 май с играчите, които са на разположение. Мисля, че и аз ще бъде на разположение и ще бъда във Варна, за да стартираме подготовката си.

Единствената промяна в щаба ми е при статистика – сменяме някои неща, като залагаме само на един италиански, а вече и на един български скаут.”