Треньорът на националния отбор на България по волейбол мъже Силвано Пранди определи групата ни за Световната лига, като трудна. "Рано е да се каже нещо конкретно за класиране. Още не знаем и другите обори в групата на какво ниво са и как са комплектовани. Разбира се, че ще търсим класиране в следващата фаза", коментира на пресконференция във Варна Професора.

Най-важното според него след Световната лига е световната квалификация. Като припомни, че самото Световно е в Италия и би се радвал да предстои финал България - Италия.

"Благодаря на Симеон Варчев и БФВолейбол, че ни предостави такова прекрасно съоръжение като ДКС (Дворецът на културата и спорта във Варна), където да работим. Приятно съм изненадан от демонстрираното огромно желание на състезателите да тренират. Знаете, че има още играчи, които ще се присъденият, след като им свършат шампионатите и тогава ще бъдем в оптимален състав за Световната лига. Ще имаме проблем да вкараме всички в добра форма, тъй като едни започнаха тренировки по-рано, други ще сторят това по-късно. В моята работа търся и залагам на качеството на тренировките. Най-важното е да се контролира и подобрява качеството на работа. Ето защо от другата седмица вече заниманията ни ще бъдат съпътствани със скаут и видео", завърши Пранди.

На пресконференцията присъства и капитанът Пламен Константинов, който заяви, че в ДКС се чувства като у дома си. "Дори и момчетата,

които тренират за първи път тук усещат добрата атмосфера. Благодаря на домакините в Двореца. Това е 17-та година за мен в националния отбор. Това, което ме накара да продължа, е Варна и варненската публика. Ще се опитам да бъда в помощ на Пранди по-бързо да се ориентира в България и ще се възползвам от възможността да бъда до един голям специалист", коментира Константинов, който страда от хронична травма в рамото и от другата седмица ще започна с по-сериозни натоварвания.

По повод шансовете ни в Световната лига, Пламен Константинов заяви: „В такъв етап на подготовка се намираме, че в момента е най-важно да се концентрираме върху изискванията на новия ни треньор. Той има нови технически и тактически виждания. Ние си имаме изграден стил като отбор вече и е нормално той сега да търпи промяна. При всички положения ще гоним първото място в нашата група, която е може би най-силната".

Новостите в зала "Конгресна" в ДКС разкри шефът Симеон Варчев. Той заяви, че вече ще бъдат на разположение и 20-ина нови кабини ложи в залата, които ще бъдат предназначени за публиката.

Вече станаха ясни двата разширени състава за волейболния мач на звездите. Първият отбор, воден от Силвано Пранди с помощници Плачи и Гарденгище, има следния състав: Е. Иванов, И. Тасев, Х. Цветанов, А. Жеков, М. Казийски, М. Градинаров, Д. Милушев, В. Николов, Т. Салпаров, Т. Алексиев, М. Пенев, П. Константинов, Б. Йорданов, Св. Иванов.

Отборът-съперник, с наставник Брунко Илиев и помощници Найденов и Димитров, ще има следния вид: Г. Братоев, В. Иванов, К. Гайдарски, М. Ананиев, Т. Богданов, И.Зарев, Н. Учиков, В Братоев, И. Колев, С. Ненчев, И. Соколов, Т.Тодоров, Д. Иванов, В. Йосифов.

Двубоят ще се проведе на 28-и май, като ще бъде ръководен от Константин Тюфекчиев.