Новият, вече определен и представен официално, селекционер на националния отбор по волейбол Силвано Пранди обяви, че работата му с играчите ни ще бъде преди всичко, преди тази с тима му в Италия Кунео.

Членът на УС на БФВ и личен приятел на Професора Любо Ганев разкри подробности около договора: „След доста преговори с 10-те кандидати по телефон или на живо, след няколко срещи с Пранди, взехме решението. УС единодушно го избра за нов селекционер. Контрактът е за 2 години с опция за продължение за още две – първо до Световното първенство в Италия и после до Олимпиадата в Лондон през 2012 година. Заплащането удовлетворява и двете страни, той няма да работи без пари. Време беше да изберем такъв треньор!”.

В екипа на 60-годишния специалист към момента влизат като помощник Камило Плачи и треньор по физическа подготовка - Данило Прамато. Гласуван е и тим-менажер, който да комуникира между отбора и федерацията. Това ще бъде Евгени Генчев – бивш волейболист, треньор, съветник и др. Лекар на тима остава д-р Динко Захариев. Това е утвърденият екип, останалите хора по-късно допълнително ще бъдат селектирани. Ще има още двама български треньори с него, които ще участват активно в процеса на работа.

Ето и какво каза Силвано Пранди след официалното подписване на договора си:

„Благодаря за медийното внимание, поздравявам всички привърженици на волейбола! Благодаря на БФВ за честта и доверието да ми възложат този пост. Да работя в българския национален отбор е огромен стимул и удоволствието да работя с един от най-силните тимове в света. След края на италианското първенство ще пристигна в България и ще се запозная с вече селектираните играчи. Тогава ще подготвим тренировките за Световната лига. Относно щабът ми, то той ще бъде напълно сформиран след като обсъдим различните предложения. Най-важните хора вече са одобрени – Плачи и Прамато, двата скаутмена, с които се познаваме. Няколкото технически помощник треньори по-късно ще бъдат избрани съвместно с Данчо Лазаров.

Никой не ми е поставил цел в договора, но аз сам си я поставям – да се стремим към максималните резултати с най-добрия отбор. Също така да вмъквам младите играчи сред по-големите, с което да се учат от тях. Целта е да побеждаваме във всички възможни мачове. Всички национали трябва да имат голяма мотивация и желание за това, че са в тима. Не знам настоящата мотивация на Пламен Константинов, след време ще разбера каква е. Преди години го исках в моя клуб и очаквам да се разберем. Сега нямам точна информация. Уважавам всяко мнение, но според мен всеки мач, които ще изиграем ще е за победа независимо от противника. Винаги ще имаме шанса да победим. Затова сме тук, за да намерим пътя към победата. България не е губещ тим! Искам възможно най-много записи с мачове на националите от техните първенства. От моя щаб ще направим характеристиките, но ще имам нужда от съдействие и от България, да ми помогнат за по-добро опознаване на играчите тук. Допълнително тренировките с разширения състав ще ми дадат най-ясна представа. Имам записани всички мачове на националите от миналата година. Когато започна да работя с националите, ще имам вече изградена посока на работа, за да може да организираме играта на отбора по най-добрия начин.

По отношение взаимоотношения на БФВ и моя щаб, още при отправянето на запитването, се знаеше, че трябва да ми бъдат предоставени най-добрите условия. Не сме подписали нищо специално, но интелигентните хора правят така. БФВ има интерес националите да постигнат най-добрите резултати и това съвпада с моята лична цел. Когато има доверие, няма нужда от допълнителни точки и клаузи в договора. Съпругата ми от много години споделя с мен най-голямото удоволствие – да съм запален по волейбола.

Не искам да навлизам в детайли кои играчи ли могло да бъдат в отбора.

Познавам много добре начина на игра на всички, техните плюсове и минуси. Още от следващите няколко седмици ще се свържа с волейболистите, ще им дам възможност и задачи, по които да работят в клубовете си и от сега да започнат да изглаждат недостатъците си. Време няма! Ще бъде използвана и психологическа нагласа за тренировките и в елементите на играта. Знам, че ще имаме нужда от зала, която да става за волейбол, от такава за физическа подготовка, от топки и много, много желание.

От много години съм треньор и винаги съм имал удоволствието да комуникирам с медиите. Ние спортистите не го правим само за нас, а нашата работа има възпитателен характер. Много от нещата, които правим могат да бъдат видени от младите и да бъдат като насока за тяхното бъдеще. Имам любима фраза, който научих от един мой учител, това ще кажа и на състезателите ми: Момчето на последния ред в залата гледа и попива това, което ние правим и го използва в живота си. Много голям проблем е, ако някой дава лош пример.

Относно българския манталитет – аз съм научил волейбола от български треньори! Димитър Златанов, Георги Чолов, Димитър Каров са ми били треньори и важните учители. Живеехме дори в един апартамент с Чолов. След това съм имал български играчи и почти всички бяха много добри. Мога добре да преценявам и оценявам по достойнство не само техническите, но и човешките им качества. Няма негативен български манталитет. Перфектно подготвен съм за това, италианците са близко до българите. Ще предлагам логични неща на играчите си и ще ги накарам да бъдат отговорни към поставените цели и поставения път. Интелигентните хора ще оценят този път, но ако някой предаде доверието ми – няма да е с нас. За начало ще започнем комуникация на италиански, с други на английски, а и ще се помъча да науча малко български.

Работата ми с националния отбор ще бъде на първо място, пред работата ми в клуба. Имам договор с Кунео до края на този сезон и досега не съм подписал с нов никакъв клуб. Работата с българския национален отбор е приоритет за мен и със сигурност клубната е съвместима с нея.”