България продължава без загуба в Световната лига по волейбол. Като гост тази нощ момчетата на Мартин Стоев се наложиха над Аржентина с 3:2 гейма (20:25, 25:21, 21:25, 25:18, 13:15) за час и 56 минути, като за първи път в тазгодишната надпревара играха тайбрек.

Това е първа среща на „трикольорите” извън Варна, и те я започнаха малко сковано, след дългия път и практически без подготовка на южноамериканска земя.

Домакините имаха предимство в първия гейм, и се възползваха добре от него, като увеличаваха непрекъснато преднината си. На първо техническо прекъсване те имаха три точки аванс, а на второто вече шест и спечелиха частта с 25:20.

Вторият период се игра точка за точка, като България стигна първа да прекъсване при 7:8, а Аржентина имаше аванс от точка на втората техническа пауза – 16:15. В края на гейма, продължил 27 минути обаче, „трикольорите”съумяха да отбележат в няколко поредни атаки и изравниха за 1:1.

Идентична на втората бе и третата част на двубоя в Сан Хаун, но този път домакините надделяха с 25:21. Отново за 27 минути на терена бе много оспорвано, като „гаучосите” успяха да дръпнат в резултата на второто техническо прекъсване – 16:12 и това им помогна за успех в гейма.

Българският състав изнесе познатата продукция на най-добро ниво в четвъртия гейм, който взе с категоричното 25:18, с преднина на двете паузи. Така се стигна до 2:2 гейма и решителен тайбрек.

В него домакините започнаха по-силно и взеха аванс от три точки – 3:0 и 4:1, но Казийски и компания бързо се съвзеха и с две непробиваеми блокади изравниха до 4:4. Оттам до 9:9 резултатът вървеше точка за точка. Българският тим поведе за първи път в тайбрека при 9:10 и в този момент започна да пречупва съперника си. При 10:12 нещата изглеждаха ясни и за минути нашите момчета стигнаха до петата си, макар и най-трудна до момента победа в Световната лига.

България е на второ място във временното класиране в група Д без поражение до момента и актив от 15:3 гейма. Първи е тимът на Полша.

Следващата среща между Аржентина и България е утре, отново от 00:00 ч. българско време и ще можете да го следите в gong.bg и в извънредното предаване на Дарик радио.

Статистика:

България: Цветанов 7, Жеков 3, Гайдарски 4, Казийски 24, В.Николов 9, Алексиев 15, Салпаров – либеро (Н.Николов 8, Стойков 2, Зарев)

Аржентина: Шолтис 22, Де Секо 6, Консина 19, Ашчемачер 10, Джакета 4, Ернандес 14, Меана – либеро (Чавес, Бенголеа, Окампо 2)