„Срамно е. Да не правим нито една крачка напред и да стоим на същото място като преди 100 години,” потресено констатира капитанът на националния отбор Пламен Константинов за gong.bg от Солун.

„Преди седмица бях в София на паметника на предшественика ми Алеко Константинов. Прибрах се и взех книгата „Бай Ганьо”. Предпочитам си този учебник и по-специално някои части. Най-голямо впечатление обаче ми направи за пореден път „Бай Ганьо прави избори”. Горещо препоръчвам на всички българи, цигани, на хората от малцинствата, дори само да си отворят книгата и ако не ги хване срам, няма какво друго да стане,” каза Гибона.

„Стоим на същото ниво, какво преди век и по същия начин си избираме властта. По едно кюфте или по пет лева на калпак са шашмите в изборното бюро. Уникалността на Алеко е, че е актуален за времето си, от една страна това е неговата гениалност, защото героите му сякаш са около нас, а от втора си мисля, че хората не са чели тази книга. Не казвам това, защото Алеко ми е роднина, а защото е факт. Ако прочетеш „Бай Ганьо”, дори не цялата, а само една страница, ще си кажеш: „Абе, не сме направили и една стъпка напред, същите сме си като през онова време.” Щеше лично мен да ме е срам, ако не вървях напред. Препоръчвам горещо да си кажем: „Добре де, може ли да живеем като преди 100 години?!” Време е за тази стъпка, който не я е направил,” продължи Константинов с размислите си. Гибона препрочита „Бай Ганьо”, въпреки че има да чете и пише курсови проекти за университета.

Вчера Пламен бе в София и се видя с ръководителя на програмата си в Нов български университет, който му напълни багажника с нови учебници, лекции и справочници.