Новият старши треньор на мъжкия ни национален отбор по волейбол Камило Плачи трябва да обяви състава на България за Световната лига това лято до 2 май, научи Гонг. Това е срокът, който трябва да бъде спазен пред Международната федерация по волейбол FIVB за заявка на разширения тим. Италианецът обаче се очаква да каже 22-мата, на които ще разчита, по-рано.

В момента той е в родината си, като ще се върне в София тази сряда (10 април). Има вариант Плачи да обяви волейболистите ни още в края на тази седмица преди да отпътува с националния ни отбор за юноши за Европейското първенство паралелно в Сърбия и Босна и Херцеговина. Форумът е от 12 до 21 април, като българските национали ще играят в Белград и имат за съперници в групата домакина Сърбия, Русия, Турция, Франция и Финландия. Камило е консултант на наставника Иван Халачев.

По информация на Гонг селекционерът ни не е обявил разширения си състав до момента, защото го съобразява с моментното здравословно състояние на националите. Заради това настъпват и известни размествания. Последните месеци Камило Плачи посети и греда на живо играта на волейболистите ни в Русия, Италия и Турция. Единствено не е посетил лично играчите ни в Гърция, Полша, Франция и Япония. Италианецът обаче има нужната информация като дори разполага с данни за играта на Мирослав Градинаров в японската В-лига за Токио.

Очаква се в разширения състав на България от 22 волейболисти да попаднат и 2-3 играчи от родната Суперлига, които са направили впечатления на новия селекционер за нови и млади попълнения.

Сборът на националния ни отбор ще бъде на 22 април в София. Подготовката ще премине в зала „Христо Ботев”, като има договорени проверки с Иран у нас и с еврошампиона Сърбия като гост. През миналото лято България зае 4-о място в Световната лига. Сега вече при по-различен формат на комерсиалната надпревара, съставът ни е в група А с домакина на финалите от Аржентина, Франция, САЩ, Бразилия и Полша. През есента България ще участва и на Европейското първенство в Дания и Полша от 20 до 29 септември. Волейболистите ни са в поток Д в полския град Гдиня с тимовете на Русия, Германия и Чехия.