Българският национален тим по волейбол постигна трета поредна победа в Световната купа в Япония. Момчетата на Мартин Стоев се наложиха отново с 3:1 (19:25, 25:18, 27:25, 25:17 ) гейма този път над изненадата в турнира - Пуерто Рико, които успяха да покажат част от потенциала си само в първите два гейма. Тимът на Мартин Стоев оглави подреждането в нашия поток и продължава без поражение. В общото класиране само България и Русия имат записани единственопобеди. Тове бе исторически първи мач  във волейболната история между двата тима. 

В първия гейм момчетата на Мартин Стоев допуснаха много грешки от сервис и имаха проблеми в защита. Андрей Жеков нямаше необходимата точност в отделните разигравания, а от своя страна тимът на Пуерто Рико показа отлично посрещане и защита. Мачът започна лошо за нашите, които губеха 1:4, 3:6. Андрей Жеков направи последователно атака и ас, но след грешка на Казийски от сервис първото техническо прекъсване дойде при резултат 8:6 за Пуерто Рико. Неколкократно не успявахме да изравним резултата. Съперникът ни направи добра серия от четири поредни точки (11:9, 15:9) и второто прекъсване бе при 16:10 за панамериканския шампион. Най-добрият за Пуерто Рико и капитан Ектор Сото постигна ас за 18:10. Големият пасив н България се запази. Мартин Стоев предприе 2 смени при 17:21, като за кратко пусна в игра Боян Йорданов и Николай Николов. Не успяхме да се организираме и загубихме първата част с 19:25.

Българският селекционер заложи на Христо Цветанов вместо Красимир Гайдарски в началото на втория гейм. Допуснахме в началото отново грешки от сервис (Матей Казийски, Владо Николов и Пл. Константинов) и първото техническо прекъсване дойде при пасив от две точки за България 6:8. Боян Йорданов замени Владо Николов на поста диагонал, който раздвижи родното нападение. Националите ни се пробудиха и започнаха да показват по добра игра на начален удар и блокада. Това се отрази на настроението, което ни позволи да наложим нашия стил и темпо на игра. Излязохме напред в резултата при 11:10 след контра на Андрей Жеков и след 12-тото последно изравняване при 14:14 в частта българите бяха в ролята на водещи. Матей Казийски донесе две точки преднина при втория таймаут за 16:14 и чрез добра игра на блокада на Евгени Иванов и Христо Цветанов и две точки на Пламен Константинов, нашите убедително взеха втория гейм с 25:18. Така резултатът бе изравнен за 1:1 гейма.

Третия гейм започна отлично за българите с добра игра на капитана ни Пламен Константинов. Волейболистите ни взеха първото техническо прекъсване при 8:5 като аванса ни от три точки се запази и след успешните атаки на Гибона за 10:7 и 12:9. Стоев запази състава, който показа добра игра. Ектор Сото и Хосе Ривера обаче бяха в основата на догонването на България от Пуерто Рико за 14:14. Христо Аржентинският селекционер Карлос Кардона заложи на Алехис Матиас да изпълнява сервис. Това затрудни родното посрещане и второто техническо прекъсване бе за противника при 16:15.Цветанов не позволи отново да бъдем в ролята на догонващи, а второто техническо прекъсване дойде при 16:15 за Пуерто Рико. До края на частта играта бе точка за точка срещу изненадата до този момент за Световната купа. Момчетата на Мартин Стоев обаче показаха истинските си възможности в игра. Боян Йорданов и блокада на Евгени Йорданов отново дадоха аванса на българите. Пуерто Рико обаче стигаше до изравняване. В игра за кратко се появиха Владо Николов, Красимир Гайдарски и Тодор Алексиев. Ектор Сото реализира за 22:22. Матей Казийски даде първия геймбол за България при 24:23, след което обаче волейболист номер 1 на Европа за 2006 година направи аут. Пламен Константинов отново ни даде геймбол, който беше пропилян и след две грешки на съперника нашите спечелиха гейма с 27:25 и по този начин поведохме с 2:1.

Последният четвърти гейм отново бе спечелен с убедителна игра от страна на българските волейболисти. Матей Казийски се разписа за 7:4, а първото техническо прекъсване дойде при 4 точки аванс – 8:4. Отново той. бе безпощаден в доказването на истинските си възможности с две безответни точки за 15:9 и 16:9. Христо Цветанов донесе аванс от осем точки за 17:9. Отборът на Пуерто Рико, който до мача с нашите бе загубил само един гейм не приличаше на себе си заради разстроената си от българите игра. Преднината ни от осем точки бе постигната отново при 20:12 и 23:15. Стоев пусна в игра отново част от младини ни играчи - Тодор Алексиев Николай Николов и Красимир Гайдарски. Изпуснахме първия си мачбол при 24:16. С блокада на Христо Цветанов обаче защитихме целите си и спечелихме категорично четвъртия гейм с 25:17 а с това взехме и мача с 3:1 гейма

Матей Казийски бе определен за най-полезен играч в мача, след като наистина показа онова на което е способен и завърши с 22 точки. Тимът ни веднага заминава за Тояма с автобус, където го очакват сблъсъците срещу Бразилия и САЩ от втория кръг на Световната купа.


 

България: Евгени Иванов 5, Андрей Жеков 6, Красимир Гайдарски 2, Матей Казийски 22, Владимир Николов 4, Пламен Константинов 14), Теодор Салпаров – либеро (Боян Йорданов 9, Николай Николов, Тодор Алексиев)

Пуерто Рико: Хосе Ривера 14, Виктор Ривера 10, Анхел Перес, Луис Родригес 5, Ектор Сото 16, Енрике Ескаланте 3, Грегори Бериос – Либеро (Виктор Бирд, Алехис Матиас, Емануел Батиста)

Съдии: Ибрахим Ал Наама (Катар) и Фабрицио Салталипи (Италия)