Българският национален отбор по волейбол победи с 3:1 гейма (25:15, 26:24, 21:25, 28:26) Холандия в петия си мач от Европейското първенство и по този начин се класира за финалната четворка на шампионата.

Волейболистите ни заслужиха това право, след като постигнаха великолепна серия от 5 поредни победи и заедно с Русия останаха недостижими на върха в групата. Именно срещу „сборная” е последният ни мач от груповата фаза, но той е без значение, тъй като според странните правила, които бяха съобщени в последния момент, съперниците на полуфиналите ще бъдат избрани чрез жребий. Това означава, че можем да играем отново с руснаците в мача за място на финала.

В днешния двубой с Холандия, който бе решителен за класирането ни напред, момчетата на Силвано Пранди срещнаха много сериозна съпротива. Единствено в първия гейм нашите бяха категорични с 25:15, след което спечелихме трудно втория с 26:24, загубихме третия с 21:25, за да дойде драмата в четвъртия, който измъкнахме с 28:26.

За първи път от началото на надпреварата селекционерът на българите направи промяна в стартовата си шестица. Младокът Валентин Братоев, който в миналите мачове се включи отлично като резерва, този път зае титулярното място на Тодор Алексиев.

Двубоят започна отлично за „лъвовете”, които показаха отлична игра както в атака, така и в защита и успяха да вземат първата част с категоричното 25:15 точки.

Вторият гейм обаче не стартира добре за българите, които на първото техническо прекъсване губеха с 3:8. Постепенно нашите успяха да намалят разликата и тя стигна само една точка при 10:11. Двата отбора продължиха да печелят сервизите на своя противник и по този начин поддържаха разлика от две точки. Спорно съдийско решение донесе резултат 17:14 за холандците, които стигнаха до 4 точки разлика при 22:18 и по всичко личеше, че ще вземат втория гейм. Не така обаче мислеше Христо Цветанов, който с три поредни блока буквално отказа „лалетата” и изравни за 22:22. Нова блокада, този път на Вальо Братоев, пък ни даде преднина за 23:22. Българите успяха да затворят частта при 26:24 и поведоха с 2:0.

Третият гейм вървеше много равностойно, като и при двете технически прекъсвания българите водеха с по една точка – съответно 8:7 и 16:15.

При 19:20, Виктор Йосифов стреля в аут, с което преднината на „лалетата” се увеличи на 2 точки. Това явно бе повратният момент в гейма и противникът ни стигна до 24:20, след което затвори гейма при 25:21.

Най-тежък, но и най-сладък за момчетата на Силвано Пранди се оказа четвъртият гейм. Двата отбора отново започнаха равностойно, като при първото техническо прекъсване Холандия водеше с 8:7, а при второто ролите бяха разменени – 16:15 за България. „Лалетата” все пак успяха да дръпнат с 2 точки и водеха до 22:20, когато с две поредни точки изравнихме резултата. При 23:23 на сервис застана Матей Казийски. Изпълнението на нашата звезда затрудни противниците ни, топката се върна в нашето поле и Валентин Братоев даде преднина за 24:23 след отлично изпълнение по блокадата.

Първият мачбол бе спасен от Холандия, а Казийски с бомба от втора линия реализира за 25:24, след което обаче отново резултатът бе изравнен. Точка на Вальо Братоев донесе трети мачбол, спасен от Холандия. Отново младият волейболист на Левски Сиконко реализира за 27:26, след което самият той изпълни сервис. При последвалата атака на холандците успяхме да спасим топката и в крайна сметка Казийски затвори гейма и мача с 28:26, с което прати България сред първите четири на континента.

България - Холандия - 3:1 (25:15, 26:24, 21:25, 28:26)

България: Христо Цветанов 9 точки, Андрей Жеков 3, Матей Казийски 22, Валентин Братоев 15, Владимир Николов 11, Виктор Йосифов 11, Теодор Салпаров-либеро (Тодор Алексиев 2, Цветан Соколов)

Холандия: Яник ван Харскамп 2 точки, Роберт Хорстник 20, Йероен Раувердик 12, Вице Койстра 3, Нийл Клапвайк 8, Роб Бонтие 11, Йелте Ман-либеро (Кай ван Дайк 8, Дирк-ян ван Генд, Йероен Тромел, Ларс Лорсхейд 6)

съдии: Грегори Ячина (Полша), Елдар Алиев (Азербайджан) спортна зала Истанбул: 190 зрители