Георги Събчев бе обявен за мениджър на националния ни отбор по волейбол за мъже и като част от щаба на Радостин Стойчев точно преди месец. За част от феновете на този колективен спорт той не е познато име, но близките до волейбола го знаят отдавна.

36-годишният Събчев е от школата на Славия, като в кариерата си минава през Козлодуй, Трън, ЦСКА, Саудитска Арабия, Македония и Франция. Последните 3 години е във ВК Фентанж (Люксембург), където е треньор на женския тим, играч на мъжкия състав и мениджър в клуба. Преди офертата от Стойчев, за предстоящото лято имал за цел да се отдаде на плажния волейбол като шеф на няколко двойки от Люксембург.

Гонг намери Георги Събчев в Люксембург в малка част от свободното време в натоварената му дневна програма. Ето какво сподели той:

Много съм мотивиран за работата като мениджър на националния отбор на България и се опитвам с каквото мога през всяка свободна минута да комуникирам с треньора, за да видя с какво мога да бъда полезен.

- Имате опит като мениджър защото вече над 3 години сте такъв във Фентанж. Какво точно обаче ще бъдат задачите ви в националния и има ли нещо по-различно?

В момента се занимавам с подготовка и осигуряване старта на лагера на националите, настаняване в базата, осигуряване на храна и всички удобства на отбора, за да се чувстват добре момчетата и да започнат добре подготовка. А след старта ще съм непрестанно с тима на всички тренировки и състезания в България и чужбина, за да мога да осигурявам максимален комфорт на волейболистите, щаб и ръководство при всички пътувания и мачове. Също така на всички пресконференции при представянето на отбора ще съм лицето, което представя треньора, медицинския персонал и състезателите. Както казахте имам опит на тази длъжност в клуба ми, дори имам функции повече като треньор с избор на състезатели, търсенето на деца по училищата и това ще ми помогне доста. Наистина националният ни отбор е на максимално високо ниво, с максимално високи цели и имаме много голяма мотивация. Ще дам всичко от себе си отборът да върви добре, да се чувства добре на всяко едно място и да търси само невероятен резултат.

- Имахте сериозни амбиции в Люксембург. Каква част от тях ще успеете да реализирате до април и с кои ще се разделите?

В момента се опитвам да извършвам целите, за които имах срещи и планове за след края на първенството в Люксембург. В момент на прекрояване на програмата съм. Тази седмица започва финалната фаза на първенството ни, а и съм в срещи със състезатели, които и догодина ще играят в клуба ни. Надявам се докато стане време да си тръгвам за България, да успея да свърша всички работи защото до сега всичко, което съм казал, съм го изпълнил. Ще се опитам и този път да бъда на този принцип! Надявам се също така всичко да се свърши както е обещано.

- Как Ви стига времето да правите толкова много неща - треньор на жените, играч при мъжете, мениджър, с интереси към плажния волейбол и т.н.?

С плажния волейбол в Люксембург се бяхме договорили, но вече нещата няма да имат голямо развитие заради националния ни отбор. В клубно естество - имаме да организираме кръг от веригата по плажен волейбол на Люксембург на нашия корт, надявам се в паузата на националния да успея да бъда няколко дни тук и да помогна. В почивката ни мисля, че ще успея. Надявам се да участваме на финалите на Световната лига в Полша и няколко дни след това да мина оттук, за да помогна. А относно това как успявам с толкова неща - тук нивото не е супер професионално, всеки ден тренираме, пред деня се опитвам да се занимавам с детско-юношеската школа, със събиране на деца по училищата, с търсене на нови спонсори, опитвам се на направа така, че нашият отбор да бъде на добро ниво.

- Кой всъщност е Георги Събчев?

Един човек, който е мислил за волейбол, който в момента мисли и в бъдеще се надява винаги да мисли за волейбол! Обича невероятно тази игра, опитва се постоянно да работи за нея и е невероятно мотивиран да остане завинаги в нея! За спортните ми успехи преди, няма смисъл какво да говоря - имам CV и хората могат да го прегледат. В бъдеще се надявам да постигна някои неща във волейбола, които не съм постигал като играч и които били винаги една моя мечта! Надявам се с работата си, която имам в момента и съм получил шанс, да затвърдя мнението на всички и да останат доволни от работата ми!

- В семейно отношение?

В момента живея с моята приятелка от доста дълги години, която е българка. Илияна Богданова, която също от години играе в чужбина. Живеем заедно в момента, малко е трудно да обръщаме внимание на семейното положение. Винаги вечер след тренировката ни остава малко време, но през уикендите винаги имаме мачове с мъжкия, женския или юношеските състави и аз съм длъжен да присъствам на почти всички мачове, да наблюдавам работата на треньорите в клуба. В момента изпитвам една много голяма мотивация да работя с националния отбор и се надявам, че в бъдеще след определен период от време, ще имам вече повече време да обръщам внимание на семейното ми положение.