Нови и млади волейболисти ще бъдат повикани в разширения състав на мъжкия ни национален отбор за европейските квалификации, Световната лига и Олимпиадата в Пекин през 2008 година.

Това обяви селекционерът Мартин Стоев: „Ще има нови имена, колкото се може повече. Любомир Христов, Теодор Богданов, Цветан Соколов, например, ще ги повикам. Иван Зарев също пак ще се върне, на близнаците Братоеви им е рано, не са узрели още. Николай Учиков показва отлични игри в момента и също може да стане диагонал в националния. Относно Мартин Пенев, не съм го виждал как играе сега, но още този уикенд ще го направя на живо, защото Левски Сиконко домакинства на ЛукОйл Нефтохимик. Говорил съм обаче с президента на БФВ инж.Данчо Лазаров за него, че искам да го преквалифицирам в либеро. На блокада на световно ниво ще го прескачат, малко по-висок е от мен, но с по-къси ръце и неговите пръсти не се подават над мрежата, а моите – да. Мартин може да бъде конкуренцията на Теодор Салпоров, Дани Михайлов отказа да се върне, иска да си играе във Франция. За Атанас Митрев – нямаше да го пусна да отида в Пирин, ако можеше”, заяви Мартин Стоев относно новите имена и селекцията на националния за 2008 година.

За звездите и най-опитните, Стоев обяви, че на Световната лига, България ще бъде без Пламен Константинов, Владимир Николов и Евгени Иванов. Тримата ще получат почивка тогава, а евентуално някои други играчи, но само за някои срещи и пътувания.

„На европейските квалификации всички ще играят! Основната ни цел е да се класираме от раз на Европейското. Първият турнир е във Варна от 16 до 18 май срещу Хърватия, Португалия и победителя от Молдова и Израел, след това е турнирът в Португалия. Не може да държим отбора във форма цели три месеца. Щом свършат първенствата, събирам отбора. Търсим 2-3 мача в зала „Конгресна” преди евроквалификацията, след това между нея и лигата няма време за контроли, а след Световната лига и Олимпиадата има само 15 дни, което означава, че ще отидем по-рано в Пекин и там ще търсим съперници. През 1996 година, когато аз играх на Олимпиадата срещнахме САЩ в три контроли преди началото на турнира. Един месец преди Игрите всички заедно започваме сериозната подготовка. Ако може да бием, няма да загубим срещу Испания, Финландия и САЩ! Ако се класираме за финалите в Рио де Жанейро, ще участваме, но може да не пътуват всички. Именно на Световна лига 2008 може да изгрее някоя друга звездата от нашия отбор”, каза Мартин Стоев.

Селекционерът бе определен за пети път за треньор на месеца в анкетата на Пресклуб България. Той получи наградата си за месец ноември, а взе и Купата на победата за националите, които също с 20 гласа станаха отбор на месеца. Тимът ни печели приза за 12-ти път. „Двата най-ценни подаръка от момчетата получих последните години – на рождения ми ден през 2006-та бронз от световното и сега – бронз от Световната купа и квота за Олимпиадата. Човек се учи всеки ден на нещо ново, но най-важното за мен от Световната купа, е че победихме Русия за първи път от 5 години. Малко ми е странно, но имам чувството, че американците бяха стимулирани да вървят напред. След като се качвам на самолет, значи нямам проблеми със страха си от летене”, сподели още Стоев.