Селекционерът на националния отбор на България по волейбол за мъже Николай Желязков е доволен от победите над Испания в контроли, играни във Вършец, които са част от подготовката за Волейболната лига на нациите.

"Победите са важни, но на този етап е по-важно, че показахме по-добра игра от първия мач. Успяхме да подобрим доста от компонентите. В първия ден имахме проблеми при атаката на ниска топка в определени момент, във взаимодействието с разпределителя, с пайп. Във втората среща бяхме на много високо ниво, успеваемостта беше много висока. Търсим да играем на доста по-висока скорост атаки при позитивно посрещане. Нещата се получиха доста по-добре и не мога да бъда недоволен. Видяхме момчетата в игрова ситуация. Едно е да тренираш определени неща в тренировката, друго е да видиш как се получава по време на мач. Така виждаш докъде сме стигнали като сработка във всеки елемент. Това беше прекрасна възможност да се видим. Супер позитивни контроли за мен", заяви селекционерът на националния отбор.

"Планирали сме така нещата, че приближавайки се към старта, момчетата да бъдат в доста по-добро състояние, да са в оптимално състояние за мачовете от Лигата на нациите. Нормално е в момента да бъдем тежки. Не мога да кажа още, че сме се сработили. Мартин Атанасов тренира на практика от два дни. Очакваме Алекс Николов да се присъедини към отбора. Денис Карягин беше малко време с нас и трябваше да се върне в отбора на Найден Найденов за европейската квалификация. Сработването е дълъг процес, но атмосферата смятам, че се вижда и с просто око, че е добра. Има желание у всички. Всички се влагат в работата. От тази гледна точка нещата са добре", добави треньорът на националите.

Попитан за мнението на Георги Сеганов, че позитивизмът на треньорския щаб прави прекрасно впечатление, Желязков коментира: "Моята идея в самото начало, когато поех отбора, беше щабът, хората, с които съм в момента, да бъдат позитивни хора. Хора, които искат да работят, искат да постигнат резултат и които знам, че са готови да дадат всичко за този отбор. Това няма как да не се види".

На България предстоят нови четири сериозни контроли - по две срещу Италия и Словения.

"Играем с европейския шампион и с европейския вицешампион. Супер. По-хубави контроли от това - здраве му кажи. Ние трябва да търсим с играта, която търсим, да намаляваме разликата с тези отбори. Ако преди са ни биели на по 15 точки без волейбол, в момента разликата да бъде по-малка. Ако успеем някъде да спечелим, да вземем гейм ще бъде много добре. Но ние трябва да търсим изцяло концентрация върху нашата игра, независимо от опонента. Да подобряваме играта си. Знаем, че хората гледат резултата - бихме ли, паднахме ли. На нашите географски ширини това има значение. Но с млад отбор като този вниманието и целта в момента трябва да е насочено там - ние да се развиваме като отбор. Има ли го това, резултатите рано или късно ще дойдат", добави Желязков.