Старши треньорът на младежкия ни национален тим по волейбол Николай Желязков изрази съжалението си за пропусната победа срещу Япония на Световното първенство в Бразилия. България загуби с 3:2 гейма, след като водеше с 2:0 и заема последното четвърто място във временното класиране в групата от първата фаза на шампионата.

„Много е трудно след такава загуба по простата причина, че ние на практика загубихме спечелен мач. Имахме два мач бола, не можахме да ги спечелим, а след това върнахме японците в игра. В петия гейм също имахме възможности, в които можехме да излезем напред и да поведем в резултата, но не успяхме да ги използваме. Много е тежко за момчетата, много е тежко за целия отбор това, което се получи вчера, защото на практика една победа с 3-0 ни връщаше в играта за влизане в осмицата”, заяви Ники Желязков за Гонг от Бразилия.

Дали все още има макар и нищожни шансове за първата осмица, Желязков каза: „Има един теоретичен шанс, но не го гледам много. Ако евентуално Япония бие с 3-0 САЩ и ние бием с 3-0, някакви такива работи, но аз не мисля за това. Единственото, за което мисля е по някакъв начин да се опитаме в момента да се концентрираме за оставащите мачове. На практика ние направихме един много слаб старт срещу САЩ, който ни подейства много неприятно. Като цяло мисля, че ако по друг начин беше започнало първенството, нямаше да завършим така с Япония, но вече това са свършили неща. Направихме си изводи от тези грешки. Продължаваме напред, това е положението. Продължаваме и ще направим всичко възможно да спечелим оставащите мачове.”

Довечера тимът ни играе с домакина Бразилия, а в другата среща се противопоставят САЩ и Япония. Начело в група А е Япония с 4 точки, колкото има и Бразилия. САЩ е на трето място с 3 точки, а България има 1 точки.