Целта пред българския национален отбор по волейбол за жени е класиране сред първите осем на Европейското първенство през  есента, заяви треньорът на тима Драган Нешич. Специалистът се  завръща начело на България след близо петгодишно прекъсване.

"Целта на Европейското първенство ще бъде да излезем от  групите и да се класираме между първите осем отбора", заяви  Нешич на пресконференция.  През лятото българките ще участват на Европейските игри в  Баку, както и в Световната Гран При.

"Европейските игри са важни заради точките за световната  ранглиста. Трябва да изпреварим Хърватия и Белгия, които имат  повече точки от нас. Ще използваме някои от турнирите за Гран  При за обиграване на състезателките до 23 години. Всички  волейболистки ще работят под мое ръководство. Като цяло целите  са ни възможно най-високи. Всичко зависи от състава, който можем да изградим. Имаме малко проблеми с контузии. Надявам се всички да бъдат готови до Игрите в Баку. Нямаме "А" и "Б" отбор,  всички са в един състав", продължи треньорът на националния  отбор.

През август българките ще се подготвят с отбора на Бразилия. Преди европейското първенство ще бъдат проведени контролни  срещи в Белгия. Нешич говори и за раздялата си с БФВолейбол преди около пет  години.

"През 2010 година не успяхме да се класираме за Гран При.  Играхме добре, но не успяхме и беше нормално да се разделим.  Това беше условие, нямаше никакви скандали. Нямаше проблеми от  страна на федерацията и от моя страна. Тогава една започната  работа не беше довършена. Сега се надявам да бъдем по-успешни.  Отборът в момента е по-добър в сравнение с този, който намерих  преди години. Имаме сериозен потенциал", каза още специалистът.

Той коментира и проблемите с контузии, които има в състава в началото на летния сезон.

"Добриана Рабаджиева има сериозен мускулен проблем. Не  знаем дали ще играе на Европейските олимпийски игри в Баку. Ако тя не е възстановена напълно, няма да рискуваме да я включваме в  състава. Няма да натискаме състезателките задължително да  играят. Страшимира Филипова, Цветелина Заркова и Ева Янева не са ветеранки. Надяваме се да ни помогнат в бъдеще. Те са играли на много високо ниво, в Шампионската лига. Филипова е оперирана и  може да се завърне през август в състава. Операцията на Заркова  е по-сложна (кръстна връзка на коляното) и има нужда от по-дълго време за възстановяване. Янева е в тима и може да ни помогне  много. Има проблеми и с Диана Ненова, която е с дискова херния", добави Драган Нешич.

Целият състав на националния отбор ще се събере на 18 май.

 "Разликата между състезателките от българското първенство и  тези, които играят в чужбина, е голяма. Има добри млади момичета от Марица Пловдив и Левски, които трябва да се развиват. От 18  май започваме да работим всички заедно. В четвъртък ще се  присъединят волейболистките от вътрешното първенство. Ева Янева  ще дойде следващия понеделник. Тогава ще стане известно името на новия капитан на женския национален отбор. Сега тренират 10  момичета", завърши Драган Нешич./БТА