Волейболистката Ева Янева бе наказана за непрофесионално отношение и неспазване на етичния кодекс да не бъде включвана в националния отбор на България за срок от 2 години и глоба в размер на 5 хиляди евро. Това е едно от решенията на Управителния съвет на волейболната централа, на който самата състезателка присъства.

Бившата капитанка на тима поднесе своите извинения и определи поведението си като недостойно, провокирано под афект. 5 хиляди евро ще бъдат използвани за организацията на турнири за млади таланти. Наказанието е предупреждение и при ново провинение ще загуби състезателните си права.

Ето и официалното съобщение на Българската федерация по волейбол:

Днес, 20.09.2011 г. на заседание на Управителният съвет на Българска Федерация Волейбол бе поканена състезателката Ева Янева, с която бе проведен конструктивен диалог и бе изслушана за причините, поради които не се е явила на лагера на националния отбор (жени) за Европейското първенство, както и за публичните й изяви по адрес на вече бившия старши треньор на отбора Драгутин Балтич. Ева поднесе своите извинения и сама оцени своето поведение като недостойно и провокирано под афект. Ръководството на БФВ от своя страна благодари за професионалното отношение да се яви пред Управителния съвет и прие нейните извинения за некоректното й поведение.

Членовете на Управителния съвет на БФВ взеха единодушно решение за възможно най-ниската санкция към поведението на Ева Янева, като изразиха надежда, че това ще бъде и превенция към бъдещо подобно поведение на състезатели от националния отбор.

Решението е следното:

Поради непрофесионално отношение като капитан на националния отбор и неспазване на Етичния кодекс на ФИВБ, БФВ освобождава Ева Янева за 2 години от националния отбор на България, като наказанието е вече в сила. Налага се финансова санкция в размер на 5 000 евро, като парите ще бъдат използвани за организация на турнири за млади таланти в цяла България

Наложените санкции са предупреждение, че при подобни прояви в бъдеще на състезателката ще бъдат суспендирани правата за международен трансфер.

УС на БФВ взе решение, че санкцията по точка 2, ще бъде приложена към всеки състезател и състезателка, позволили си подобни изяви като Ева Янева за неспазване на Етичния кодекс на БФВ.