Все още в пълна неизвестност тъне новосформираният ни Б-национален отбор по волейбол – мъже. Наставникът Найден Найденов все още не знае подробности около програмата и състава на селекцията, която ще подпомага представителния ни състав. В тандем с по-малкия от братя Найденови ще бъде Евгени Генчев, а работата стартира в понеделник във Варна. Найден Найденов, който на 25 май ще навърши 41 години, има опит в подобни отбори и целта му е да научи играчите на най-важното – елементите на играта и да им даде дух. Посрещачът, който през сезона игра за Марек Юнион Ивкони, бе и един от кандидатите за национален селекционер през 2005-та година, когато вотът спечели Мартин Стоев.

Найден Найденов бе един от наградените с почетен плакет за принос към волейбола в Гърция на церемонията в София. Наката е защитавал отборите на Арис и Орестиада в южната ни съседка.

- Какво очакваш от новата ти, но позната длъжност – треньор на Б-националния отбор?

- Очаквам да работим и постигнем нещо! Да постигнем резултати. Както преди, когато работих с Матей Казийски и Теодор Салпаров, така и сега целта е тези млади момчета да постигаме резултати.

- Къде ще участва този Б-отбор?

- Към момента не мога да кажа програмата. В понеделник отивам във Варна, където ще говорим с Мартин Стоев и Евгени Генчев и ще уточним къде ще участваме. По принцип целта е да се работи. Постоянно тези момчета ще бъдат до националния отбор. Ако на Мартин му потрябва някой, може да го вземе. Трябва да тренират и постоянно да бъдат в добро състояние.

- Двустранни игри между А и Б-отбора предвиждат ли се?

- Може би. Не мога да кажа със сигурност защото нямам почти никаква информация.

- Кога получи поканата заедно с Евгени Генчев да водите този тим?

- В сряда, когато свърши мача за Купата на България между моя Марек Юнион Ивкони и ЦСКА, ми се обадиха Мартин Стоев и Данчо Лазаров. Попитаха ме дали съм съгласен, казах им „да” и че за мен е удоволствие да работя.

- Замислили се?

- Не! Защото знам какви момчета има в момента там. А като се включат и други извън списъка на националния, като близнаците Братоеви, ще е добър тим. Има момчета за работа и за мен ще бъде удоволствие да бъде с тях.

- Списъкът какъв е и от колко волейболисти?

- Може би към 26-27 човека ще са. 14-сет, който ще бъдат в националния отбор и още толкова – 14, който ще тренират и работим съвместно.

- Кой са имената, който ще бъдат в тези допълнителни 14-сет?

- Всички, който няма да са в 12-ти на Стоев, ще участват при мен. Точни имена сега не мога да кажа. Знам, че ще включат Костадин Гаджанов от Пирин, близнаците Братоеви и още такива момчета, които не са в списъка, но ще работят с перспектива.

- Колко време ще работите?

- Цяло лято! Поне такива бяха думите на Мартин Стоев и Данчо Лазаров, че цяло лято ще бъдем ангажирани докато са тук националите ще тренираме с тях.

- На какво искаш да научиш тези играчи?

- Първо да играят правилен волейбол! На дух! На елементите на волейбола, това е основната цел за мен. Знаете, че имаме доста проблеми в елементите – посрещане и т.н. Защото има една приказка „Без да имаш елементи, не може тактически правилно да изпълняваш задачата”. Първо трябва да можеш технически добре да играеш, а после и тактически.

- Това лято под формата на треньор, следващия сезон какъв ще бъдеш – отново играч или треньор?

- От сега не знам. Когато му дойде времето! Сега ми е мътно! Времето ще покаже след три месеца. Сега просто я караме. Ако имам добро предложение като треньор, може би ще спра и ще се отдам само на това. Ще видим!

- Какво е гръцкото първенство за теб?

- То остави доста спомени. Когато ние играехме там беше доста силно. Имаше 5-6 отбора, които се бориха. Хубави спомени от тимовете, в които съм бил – Арис и Орестиада. Имам два финала, но ги загубих. Не е малко. Особено с Арис ни мислеха, че ще изпаднем и ни подценяваха, а стигнахме до пети мач и то срещу Панатинайкос. Беше невероятна година.

-България и Гърция могат ли да организират съвместно едно добро Европейско първенство?

- Могат! Няма проблем. Само трябва да направим тази прословута зала в София, за която се говори вече толкова години, защото може би ще е малко трудно с това придвижване от Варна да Солун. На София й трябва едно голямо съоръжение за такива големи състезания!