Волейболните ни националки ще имат само една тренировка в зала, ден преди ½-финала си от Европейската лига. В обновената зала „Кайзери Арена”, която е за 7200 зрители, момичетата ще влязат в 15:30 часа. Утре от 18:30 часа е сблъсъкът с домакина и фаворит Турция. Букмейкъри определят като аутсайдерки нашите, защото в последните години имаме абсолютно негативен резултат срещу тях.

България е първият отбор от участниците във финалната четворка на дебютната Европейска лига, който пристигна в Централен Анадол. Французойките ще се настанят довечера след 19 часа, а малко преди тях се очакват и сръбкините.

Тимът на Драган Нешич е настанен в ски и СПА курорт на планината-вулкан Ерджияс на надморска височина от 3916 метра. Мястото е на 45 минути път от залата. По обед термометърът на височина 2215 метра, на популярната като “Бялата планина”, едва показваше 20 градуса, а на близкия връх има големи снежни преспи. При пристигането си в 3 часа през нощта момичетата се пошегуваха, че не са си взели дебели якета. В античен Кайзери обаче времето е доста по-топло време – над 32 градуса.

В коридорите на комплекса българките за първи път се срещнаха със съперничките си, като Ева Арсова и Радосвета Тенева с радост поговориха с бивши съотборнички и треньори.

Предвидената разходка пред обяд се превърна в физзарядка. Помощникът на Нешич Петър Дочев и другите специалисти поведоха колоната за обиколка на езерото в подножието на вулкана, но на едно широко място спряха и накараха момичетата да застанат в кръг. Така над 20 минути на слънце и чист въздух правиха различни гимнастически упражнения точно между заснежения връх и езерото, над което летеше хвърчило. В групата се включиха наравно докторът Иван Канелов и менажерът Валентин Помаков. Последния вече си има нов прякор – след познатия като „Елвиса”, сега към него се обръщат и с „Робин Худ”.

Хотелът на нашите е комплекс от три ски и СПА центъра, с басейн, фитнес, сауна, джакузита, сектор за различни масажи (азиатски коктейл, индийски мануален, аромо-релаксиращ, спортен, тай и два вида китайски), зала за билярд и нощен клуб „Зандан диско”.

До понеделник женските ни национални волейболистки ще бъдат в югоизточната ни съседка и по-точно в Централен Анадол в района на пустинята Кападокия. На 23 километра южно от град Кайзери на планината-вулкан Ерджияс е този един от многото антични градове, носещи името на римския император Юлий Цезар, а вулканът пък носи име, идващо от „сребро” или “Бялата планина” заради вечно заснежените й върхове. Местните казват, че от върха му се виждат Черно и Средиземно море.

Все още не се знае дали ще има възможност българките да направят изкачване по един от двата улея - “Ангелският” или “Дяволският”. До върха има и лифт.