Волейболните ни националки изпиха по един сок пред храм-паметника „Св.Александър Невски” заедно с председателя на ДАМС Весела Лечева, ръководството на Българската федерация по волейбол начело с Данчо Лазаров, членове на Управителния съвет, Борислав Кьосев, Константин Тюфекчиев, Верка Николова, Димитър Златанов и босът на Марек Юнион Ивкони Ивайло Константинов. Някои заложиха на чаша бяло вино, вода или кафе в центъра на София тази сутрин при освещаването на луксозния автобус, който ще бъде на разположение на всички национални гарнитури. След сбора си Драган Нешич качи момичетата на модерния автобус и потеглиха към Гърция, където утре и в събота ги чакат два мача от Европейската лига.

Возилото е оцветено в бяло, зелено, червено и с емблемите на БФВ и FIVB. MAN-ът струва 430000 лева и е закупен с помощта на Весела Лечева, министъра на финансите Пламен Орешарски и Ивайло Константинов.

От състава на женския ни национален отбор за срещите с гъркините отсъстват Страшимира Филипова и получилата малко почивка Елена Колева. Посрещачката на ЦСКА Мария Каракашева пък ще дебютира като либеро. В тима са още Кремена Каменова и Полина Стойнева.

„Всички треньори трябва да ми завиждат не защото съм треньор на България, а заради момичетата, които имам и хората, с които работя. Волейболистките ни са на много високо ниво и като хора, и като състезателки, и когато падат, и когато бият! Искам чрез вашата медия да благодаря на всички националки! Искаме бърза и категорична победа в Гърция. абсолютно съм доволен от свършеното от националките до тук. ” каза наставникът Драган Нешич.

Сърбинът с български паспорт сподели пред Гонг:

Беше планувано да пътуваме до Гърция с новия автобус, но не знаехме, че ще бъде толкова хубав. От два-три дни всички ми говорят за автобуса и организацията, но всичко, което се случва сега го знаех преди три години. Когато станах треньор на България преди три години ръководството на федерацията с Данчо Лазаров и Митко Иванов, за когото трябва да си спомним, ми казаха какво искат и сега го виждаме реалност. Ние трябва да се състезаваме не с някоя друга федерация, а със световния волейбол.

Автобусът е на много високо ниво. Аз лично обаче не обичам много автобусите след тази година, през която изминах с един такъв над 40000 км. с клуба ми в Италия Йези. Ние балканците, когато ни глезят, малко падаме на ниско ниво. При нас всичко в момента е на много високо ниво.

Единственото ни притеснение преди срещите в Орестиада е това, че за гъркините това са първите домакински мачове. Ние трябва да гоним победа веднага. До световните квалификации в Конелиано искаме две поредни победи в първия и втори ден, които да ни класират за Мундиала и абсолютен успех с Гърция. .

Елена Колева получи 5 дни почивка, а Страшимира Филипова е контузена. Другата седмица в почивка ще бъдат Ева Янева, Илиана Петкова, Деси Горанова. Искам да дадем шанс и на по-младите състезателки. Следващата седмица в състава ще бъдат Елица Василева и Добриана Рабаджиева. Мария Каракашева ще играе либеро, защото Мария Филипова също получи почивка и се връща другата седмица.

Ето и 12-те волейболистки избрани от Драган Нешич за мачовете с Гърция:

Габриела Коева (1989-07-25, 187 cm, Фолеро - Цюрих, Швейцария)
Десислава Горанова (1980-09-14, 182 cm, УССПА - Алби, Франция)
Диана Ненова (1985-04-16, 182 cm, ЦСКА - София, България)
Ева Янева (1985-07-31, 186 cm, РК - Кан, Франция)
Илияна Петкова (1977-10-11, 190 cm, CGF Рисайкъл Флоренс - Кастелана Гроте, Италия)
Кремена Каменова (1988-05-21, 185 cm, Левски Сиконко - София, България)
Любка Дебърлиева (1980-09-21, 178 cm, Левски Сиконко - София, България)
Мария Каракашева (1988-10-27, 182 cm, ЦСКА - София, България)
Полина Стойнева (1989-02-09, 192 cm, Левски Сиконко - София, България)
Радостина Рангелова- Цитигой (1978-03-09, 188 cm, Волей 2004 Томис - Констанца, Румъния)
Таня Събкова (1988-10-06, 185 cm, Левски Сиконко - София, България)
Цветелина Заркова (1986-12-18, 187 cm, Роте Рабен - Филсбибург, Германия)