Националният отбор на България заминава в неделя (5 юни) за първия турнир от Лигата на нациите тази година в Отава, Канада. Първият мач на "лъвовете" е във вторник (7 юни) от 23:30 часа срещу отбора на Сърбия. Следващите съперници са домакините, Германия и Полша. Българският селекционер Николай Желязков заяви, че състезателите в националния отбор имат голям потенциал и са много мотивирани.
 
„Смятам, че направихме максимално добра подготовка за времето, което имахме. Тази година за първи път нямахме здравословни проблеми. Доволен съм от показаното от момчетата като желание. Има още какво да се иска от мачовете. Даваме си сметка, че много от нещата изискват време.
 
Този отбор има огромен потенциал и ние трябва да му дадем кредит на доверие. Победите в началото на Лигата на нациите биха били много важни за самочувствието на състезателите за следващите турнири. Във всеки един от турнирите и във всеки мач трябва да гоним победата. Това е единственият начин тимът да изгражда манталитет на победител и да израства“, категоричен бе Желязков.
 
Той коментира и нововъведенията, сред които е правилото, че отборът има само 7 секунди да изпълни начален удар след отбелязана точка.
 
„Ще бъде малко различно за всички. Важно ще е да взимаме бързи решения. Надявам се да използваме по най-добрия начин промените в правилата.
 
Ние имаме капацитет и особено с този нов формат и правила, ритъмът на игра е много различен. Имаме шансове във всяка среща. Не мисля, че адаптацията ще е чак такъв фактор. Винаги е неприятно, но в крайна сметка това е за всички. Ще имаме ден и половина за аклиматизация след пристигането", коментира Желязков.
 
Селекционерът анонсира и турнира от Лигата на нациите, които ще се проведе в България в края на месеца и призова феновете за подкрепа. 
 
„Ще водим тежки битки, а за момчетата публиката ще бъде седми играч. На тези млади състезатели им трябва малко, за да запали искрата и да започнат да побеждават“, завърши старши треньорът на волейболистите.