България загуби първата среща на европейското първенство по волейбол. Във Варна националите отстъпиха на Испания с 1:3 гейма. Въпреки съпротивата, която оказаха волейболистите, те не успяха да затруднят опонентите си. Светъл лъч остава играта на Алекс Николов и отиграванията му в атака.

lap.bg
34 снимки

Момчетата на Пламен Константинов не започнха добре мача. Сервизите на испанците им донесоха много дивиденти и те поведоха с 2:0 след 25:17 и 25:21.

В третия гейм "лъвовете" показаха друго лице и това неслучайно съвпадна със страхотните отигравания на Алекс Николов. Победа с 25:21 и България се върна в мача.

Във решаващ момент обаче мачът отново влезе в русло диктувано от момчетата на Ривера. В средата те дръпнаха с няколко точки и задържаха тази преднина до края за успех с 25:19
 
Следващите мачове на "лъвовете" от груповата фаза са срещу Финландия (31 август), Украйна (2 септември), Хърватия (3 септември) и Словения (5 септември). България е съдомакин на еврошампионата заедно с Италия, Северна Македония и Израел.
Първи гейм 
 
Силен старт и за двата състава. Геймът се движи точка за точка и все пак испанците дръпнаха с лека разлика. Силната подкрепа от трибуните във Варна не спира и дава нови сили на родните национали.
 
Испанците показаха интелигентност и класа, но Денис Карягин намери как да ги матира на два пъти и "лъвовете" вече водят - 11:10
 
Силни минути за Испания. Трудното посрещане наложи влизането в игра на Николай Пенчев, а иберийците водят с 16:13.
 
Голяма разлика при началните удари. България допуска грешки, докато опонентите са много агресивни и достигнаха до доста брейк точки. Момчетата на Пламен Константинов изостават с 16:21.
 
Испания завърши на много високо ниво и успя да спечели първия гейм с 25:17, в препълнената зала във Варна.

България Испания волейбол

източник: БГНЕС

Втори гейм
 
След инструкции от Константинов за спокойствие, "лъвовете" стартираха уверено втората част. С помощ от грешки на сервиз от испанците се стигна до авнас от 2 точки за нашите момчета.
 
Смъртоносна атака на Алекс Грозданов през ценъра и момчетата на Мигел Ривера водят само с точка, което доведе и до таймаут за специалиста.
 
Отново в заключителната фаза испанците се оказаха по-подготвени. Константинов опита с няколко промени от пейката да задържи отбора в гейма, но това не се случи и той завърши при резултат 25:21 в полза на гостите.

България - Испания, волейбол ЕП във Варна

източник: startphoto.bg

Трети гейм
 
По подобие на предните два гейма и този започна успорвано. След малък аванс за Испания, българите се концентрираха и с красива точка от Цветан Соколов резултата беше обърнат до 12:9.
 
Почти безгрешен Алекс Николов вдигна публиката на крака. Българи води със 17:15.
 
Брилянтен Алекс Николов запали искрата за обрат. Малдият волейболист беше неудържим и с подкрепата на Соколов и компания върнаха интригата в срещата.
 
Четвърти гейм
 
Много силен мач за Андреас Вилена, който наниза 19 точки до тук. Резултатът е 7:6 за Испания.
 
Играта отново не се получава за България. Изоставане с 6 точки в средата на третия гейм и тъмни облаци над главата на Пламен Константинов.
 
Преднината не се стопи до края и Испания взе гейма с 25: и затвори мача при 3:1.
 

FT България - Испания 1:3 (17:25, 21:25, 25:21, 19:25)


България: Георги Сеганов, Цветан Соколов, Мартин Атанасов, Денис Карягин, Алекс Грозданов, Светослав Гоцев - Теодор Салпаров (Симеон Добрев, Николай Пенчев, Александър Николов)

Старши треньор: Пламен Константинов

Испания: Мартин Сесар, Андреас Вилена, Жорди Рамон Ферагут, Франсиско Ирибарне, Борха Руис, Мигел Анхел Форнес - Даниел Руис-либеро 

Старши треньор: Мигел Ривера