Селекционерът на националния отбор по волейбол за жени Лоренцо Мичели заяви, че вратата на тима е отворена за всички състезателки, които искат да бъдат част от състава.

Италианският специалист даде интервю пред сайта на Българската федерация по волейбол след края на участието в Олимпийската квалификация в Токио. Българките завършиха на седмо място в своята група и не успяха да стигнат до първите две позиции, които носят квоти за Париж 2024.

По-рано през лятото българките успяха да запазят мястото си в Лигата на нациите и играха четвъртфинал на европейското първенство, което не им се бе случвало от 20 години.

- Синьор Мичели, какъв е коментарът ви за олимпийския квалификационен турнир?
- Нивото беше изключително високо. Ние бяхме длъжни да опитаме. Най-важната ни цел обаче беше да вкараме млади състезателки в националния отбор. Да ги приобщим, да ги интегрираме. Исках да видя как изглежда бъдещето на женския национален отбор на България.

- Можеше ли резултатите да са по-добри?
 - Искахме да са. Направихме много добър мач срещу Аржентина, който загубихме в тайбрек. В последните секунди не се справихме. Срещу олимпийския вицешампион Бразилия също играхме страхотно. Макар никой да не е очаквал, можехме да победим. И там загубихме в пет гейма. Победихме Перу – един по-слаб от нас съперник. Днес играхме срещу Пуерто Рико след пет гейма и около 20 часа след последния ни двубой. Не можех да видя момичетата на корта. А и олимпийската квалификация е много тежък турнир, в който играеш седем пъти за 10 дни. Опитахме да направим най-доброто. Бях разочарован от днешната ни игра, но я разбирам. Пуерто Рико със сигурност не е най-добрият отбор, а ние не играхме на нивото си. За мен беше важно да проверим нашата цел.

- Как се справиха младите?
 - Аз си си взех моите бележки. Всички те направиха крачка напред в развитието си. Исках да им помогна да са готови за новия сезон. В отбора има отлична атмосфера. Но нивото, на което беше турнира в Токио, е далеч от тях засега. Клубовете трябва да инвестират повече време в момичетата, за да ги развият.

- Какъв е цялостният ви коментар за маратонското лято?
 - Олимпийската квалификация е само десет процента от сезона ни. Ако бяхме победили Пуерто Рико, щеше да е страхотно. Сега завършихме с горчилка, но още при заминаването знаехме каква е целта. 90 процента от сезона е позитивен. Не искам да обвинявам никого за днешния мач. Не е извинение само умората. Важното е, че момичетата започнаха да се учат да се борят с по-силни. Ние свършихме нашата работа в Лигата на нациите и на европейското първенство.

- Какво е бъдещето на женския национален отбор на България?
 - Първото и много важно нещо, което има, е атмосферата. Вратата е отворена за абсолютно всички. Искам от всяка състезателка да бъде професионалист, да се раздава, да умее да страда, да знае как се защитава националния герб. Аз винаги съм бил професионалист и искам тези, с които работя, също да бъдат.

- Какво предстои за вас?
 - Връщам се до Италия да събера багажа си за зимата и започвам втори сезон в Олимпиакос. И догодина започваме подготовка за Лигата на нациите. Това ще бъде турнирът, в който ще участва България.